Welke programmeertaal kan je best leren?

Programmeren is hot! Je ziet programmeerkampen voor kinderen en volwassenen waar je op korte tijd leert een programmeertaal te bedwingen. Met die taal kan je dan weer aan de slag om applicaties te ontwikkelen of om interactieve online content te programmeren.
 
Het is dan ook zeker een goede keuze om jezelf toe te wijden aan een opleiding programmeren. Maar, welke programmeertaal kan je best kiezen om te studeren? Wat zijn makkelijke talen voor beginners en welke programmeertaal heb je nodig om specifieke dingen te maken?
 
In dit artikel helpen we je om deze vraag te beantwoorden: welke programmeertaal leren?
 
De ene taal is de andere niet en je kunt met de verschillende talen diverse richtingen uit.
 
Om het overzichtelijk en duidelijk te maken, worden programmeertalen onderverdeeld in verschillende types.

Programmeertalen

Programmeertalen worden gebruikt om toepassingen te maken.
 
Je schrijft een stukje code met als doel een handeling of berekening uit te voeren. Die handeling of berekening kan verschillende uitwerkingsmogelijkheden hebben in allerlei domeinen en toepassingen.
 
Wanneer we het over dit type talen hebben, gaat het in de meeste gevallen over development of ontwikkeling. Je schrijft dus code die later wordt uitgevoerd in een app, game of website.
 
De meeste programmeertalen worden gebruikt om een compleet geheel te maken, zoals een app of toepassing.
 

Web development talen

Ook hier gaat het over development, maar dan louter voor de ontwikkeling van websites.
 
We verwachten van websites dat deze ingewikkelde berekeningen uitvoeren, ons herkennen en inloggen, ons een lijst van beschikbare koopwoningen laat zien, enzovoort.
 
Om deze gegevens als output te zien te krijgen, moet er code voorzien worden.

Markup talen

Markup talen worden in de meeste gevallen gebruikt voor het maken van websites. Het gaat hier minder om development en meer over het schrijven van code die zich rechtstreeks visueel uit, zonder dat er een specifieke handeling of berekening moet uitgevoerd worden.

Script talen

Script code bevat lange of korte stukje code die een script uitvoeren. Het kan hier gaan over een interactieve toepassing op een website, maar ook over een korte handeling die uitgevoerd moet worden bij iedere bezoeker.
 
In tegenstelling tot programmeertalen moet een script niet de complete toepassing omvattten. Je kunt een klein stukje script gebruiken om een bepaalde handeling uit te voeren.

Welke programmeertaal leren?

Afhankelijk van de kennis die je al hebt, kan je kiezen tussen verschillende talen. Ik ga er in dit artikel even van uit dat je een beginner bent. Zo starten we met enkele makkelijke, maar nuttige talen waar je al snel mee aan de slag kunt.
 
Dit zijn de meest interessante programmeertalen waar je ook ineens een cursus over kan volgen.

HTML en CSS

HTML en CSS zijn de basis bouwstenen voor het maken van een website. HTML geeft je website vorm en structuur. CSS is de taal die je gebruikt om een website van een mooi design te voorzien.
 
Beide talen zijn instaptalen waar iedereen relatief snel mee aan de slag kan.
 
Je kunt deze talen apart leren, maar de meesten kiezen ervoor om de opleiding te combineren met een opleiding webdesign.

Python

Python is een populaire programmeertaal die al meer dan 2 decennia mee gaat. Het wordt beschouwd als een instaptaal die makkelijk aan te leren is.
 
Bovendien heb je met Python ook erg veel mogelijkheden. Je kunt Python gebruiken in web ontwikkeling, maar ook in het programmeren van mobiele apps en het opzetten van automatische scripts die een handeling voor je uitvoeren.
 
Python kan zelfs gebruikt worden om games te ontwikkelen, zolang die niet té complex zijn.

Javascript en jQuery

Javascript is, zoals de naam al doet vermoeden, een script taal.
 
De taal wordt erg vaak gebruikt naast HTML en CSS om een website meer functionaliteiten te geven. Zo zorgt Javascript ervoor dat je interactieve toepassingen kan implementeren op een website.
 
Door Javascript toe te voegen aan je website, verandert deze van een plat en inactief gegeven naar een interactieve website waar bezoekers berekeningen kunnen uitvoeren. De meeste websites waar je zelf ook op surft, maken gebruik van Javascript.
 
Javascript is één van de makkelijkere talen om te leren, maar het is wel wat complexer dan HTML en CSS, omwille van het interactieve gegeven.
 
jQuery is dan weer een taal die de implementatie van Javascript vergemakkelijkt.
 
Javascript en jQuery zijn met elkaar verbonden en het is dan ook een goede methode om beide talen met elkaar te combineren.

PHP

Laten we maar meteen eerlijk met de deur in huis vallen. PHP is zeker niet de makkelijkste taal om te leren. De taal is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Maar, het is wel een interessante taal als je ze eenmaal onder de knie hebt.
 
PHP wordt gebruikt om op dynamische wijze data uit een MySQL database te trekken. Zo zorg je er met een stukje code voor dat een toepassing de juiste gegevens opzoekt in de database en deze weergeeft.
 
PHP wordt in de meeste gevallen dan ook gecombineerd met MySQL.

C#

C+ is één van drie programmeertalen met een C. Zo heb je C, C+ en C#. De drie talen lijken qua naamgeving erg op elkaar.
 
C en C+ zijn effectief nauw met elkaar verbonden. C+ is namelijk een modernere versie van C. Het is niet meteen de makkelijkste taal om te leren, maar je kunt er wel veel richtingen mee uit.
 
C+ wordt vaak gebruikt voor het ontwikkelen van games en software.
 
Er is behoorlijk wat vraag naar C+ programmeurs. Heb je interesse in programmeren en schrikt de steile leercurve je niet af? Dan is dit één van de interessantste talen om jezelf aan te leren.
 
C# of C Sharp is een programmeertaal die werd ontwikkeld door Microsoft. Het is de tegenhanger van Java en wordt gebruikt om Microsoft toepassingen te laten werken. Een goede kennis van C# geeft je dus de mogelijkheid om aan Microsoft software te sleutelen!
 

Veelgestelde vragen over programmeertalen

Voor velen onder ons heeft de term ‘programmeren’ een vaag en mysterieus kantje. Wat is het? Wat kan je ermee doen? Welke taal kan ik best kiezen? En zo kunnen we nog wel even door gaan.
 
We beantwoorden graag enkele van de meest gestelde vragen over het kiezen van de juiste programmeertaal.

Welke programmeertaal heeft de toekomst?

De toekomst is weggelegd voor de programmeertalen waar veel vraag naar is. Hoewel de toepassingsmogelijkheden van de verschillende talen veelal hetzelfde blijft, zit er toch wel wat verschil op de talen die in de toekomst meer in trek zullen zijn.
 
Het gaat hier dus voornamelijk over: naar welke programmeertaal is de meeste vraag?
 • C en C+
 • Python
 • Java en Javascript

Welke programmeertaal voor apps?

Het ontwikkelen van apps voor mobiele telefoons, is een job waar velen van dromen. Apps zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven en we maken allemaal gretig gebruik van de programmeerkunsten van app ontwikkelaars.
 
Apps kunnen ontwikkeld worden in verschillende talen. Er bestaat niet meteen een one-right answer op deze vraag. De taal die je gebruikt om een app te maken, is voor een groot deel afhankelijk van de specifieke functionaliteiten die je wil bereiken.
 
Wil je zelf leren een mobiele app te ontwikkelen? Dan heb je de keuze uit verschillende talen.
 • C++
 • Java
 • Javascript
 
Er bestaan zeker nog een heleboel andere talen die je kan aanwenden voor het schrijven van een app, zoals Swift, Vapor en Objective C.

Welke programmeertaal verdient het meest?

Als je echt bakken poen wil verdienen, dan kies je best voor één van de minder mainstream programmeertalen. Talen die door minder mensen worden geschreven, bieden je een kans om er meer mee te verdienen.
 
Maar, de meeste van deze talen zijn niet meteen de instaptalen uit dit artikel. Het zijn veelal talen die je leert nadat je de basistalen onder de knie hebt.
 
Deze programmeertalen verdienen momenteel het best:
 • Clojure
 • Scala
 • Erlang
 
Zoek je eerder een mainstream programmeertaal waar je mooi je kost mee kan verdienen?
 
 • Ruby en Ruby On Rails
 • Python
 • C#
   

  Welke programmeertaal gebruiken hackers?

  Het is niet helemaal duidelijk of deze vraag populair is omdat de vraagsteller aan het hacken wil gaan, of omdat deze als ethisch hacker aan de slag wil gaan.
   
  Maar, om de vraag te beantwoorden…
   
  De activiteit ‘hacken’ betreft niet echt een programmeertaal. Als ethisch hacker ga jij op zoek naar kwetsbare onderdelen van een platform of website die veilig behoort te zijn.
   
  Dat neemt niet weg dat het sowieso een interessante zet is om jezelf als ethisch hacker een programmeertaal aan te leren.
   
  De populairste programmeertalen onder hackers zijn:
  • Python
  • PHP
  • SQL en MySQL
  • Java
  • C

  Welke programmeertalen worden veel gebruikt?

  Zoals je uit de bovenstaande informatie al kan afleiden, is niet iedere programmeertaal even populair en mainstream. Wanneer je zelf een keuze moet maken uit de verschillende mogelijkheden, kies je best voor een taal die een ruim toepassingsgebied heeft en die in veel verschillende systemen wordt gebruikt.
  • Python
  • HTML en CSS
  • Javascript en jQuery
  • PHP

  Twijfel je nog over welke programmeertaal te leren?

  Wegwijs worden in de verschillende talen is al even moeilijk als het leren van de taal zelf! Het is dan ook niet meer dan logisch dat het soms moeilijk kiezen is.
   

  Wil je deze opleiding volgen om je eigen zaak te starten?

  Wil je deze opleiding volgen om in het ondernemerschap te stappen? Heb je plannen om zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep te worden?
   
  Dan bekijk je best ook even het cursusaanbod met opleidingen die je wegwijs maken in het Vlaamse ondernemer landschap.