Welke online cursus programmeren kan je volgen?

Programmeren klinkt alsof het een bezigheid is voor nerds. En enigszins is dat misschien ook wel zo. Toch schuilt er een enorme kracht in de kunst van het programmeren. Want met deze skill kun jij effectief dingen gaan creëren. Leren programmeren doe je tijdens een bootcamp of tijdens een cursus programmeren en dit zijn de coolste opleidingen.

 

Eerst en vooral moet je kiezen voor een cursus programmeren omdat je interesse hebt in techniek en omdat je goed bent in digitale talen. Daarna is het interessant om eens na te denken over de vele euro’s die jij kunt gaan verdienen.
 
Want programmeren is een skill waar erg veel vraag naar is.
 
Wanneer jij één van de populaire programmeertalen onder de knie hebt, dan mag je er zeker van zijn dat jij makkelijk aan de bak komt in de digitale wereld.

 

Welke jobs kun je doen na een opleiding programmeren?

Door te leren programmeren, gaat er een hele digitale wereld voor je open. Jouw programmeertaal wordt namelijk omgezet in een heleboel handige toepassingen die miljoenen mensen iedere dag gebruiken. Iedere app, iedere website, iedere game, …
 
Al deze toepassingen en applicaties zijn eerst door iemand geprogrammeerd.
Je kunt dus al inschatten dat er behoorlijk wat programmeerwerk te rapen valt in de wereld!
 
Dit is een greep uit het aanbod aan jobs die je als programmeur kunt doen:
  • webdeveloper
  • app ontwikkelaar
  • game designer
  • data specialist
  • virtual reality ontwikkelaar
  • ontwikkelaar voor the Internet of Things

Leren programmeren: dit zijn de interessantste cursussen programmeren

Dat je wil leren programmeren, is duidelijk. Maar nu moet je een programmeertaal gaan kiezen die bij je past en die je hopelijk goed opbrengt. Daarom zetten we de populairste en interessantste programmeertalen even voor je op een rij.

Programmeren met Python

De programmeertaal Python bestaat al sinds de jaren 90 en wordt in veel domeinen gebruikt. Het is een uitgebreide taal die een ruim toepassingsgebied heeft.
 
Daarom is het een erg goede codeertaal om mee te beginnen. Je kunt er namelijk veel kanten mee uit.
 
Het is bovendien een relatief makkelijke taal om mee te beginnen. Het is dan ook niet voor niets dat Python erg populair is bij beginnende programmeurs.

Javascript en jQuery

Javascript is, met voorsprong, de populairste programmeertaal. Je kunt deze taal gebruiken om ervoor te zorgen dat statische webpagina’s dynamisch en interactief worden. Ook voor het ontwerpen van digitale games is Javascript erg geschikt.
 
Het grote voordeel van Javascript is dat deze taal (relatief) eenvoudig is om te leren.
 
jQuery is een andere programmeertaal die het net iets makkelijker maakt om Javascript te implementeren. Met jQuery schrijf je minder code om dezelfde dingen te doen. Javascript en jQuery zijn dus met elkaar verbonden.

PHP en MySQL

PHP is een heel ander verhaal. Hoewel de taal veel toepassingsmogelijkheden kent en in veel sectoren gebruikt wordt, is het niet meteen de eenvoudigste programmeertaal om aan te leren.

 

Deze taal wordt veelal gebruikt om databases interactief te maken of om specifieke data uit een MySQL database op te roepen. Het is eerder een script taal dan een programmeertaal.

Programmeren met C#

C, C+ en C#: deze 3 programmeertalen worden in één adem vermeld, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde. Het begon namelijk allemaal met de taal C in de jaren 70. Later werd die codeertaal uitgebreid en werd het C++. Beide talen zijn niet meteen de makkelijkste om te leren, maar ze hebben wel een breed toepassingsgebied. C++ wordt vandaag de dag nog gebruikt om software en games mee te schrijven.
 
C# of C Sharp is een taal die ontworpen werd door Microsoft. Zij gebruiken deze programmeertaal om hun software te schrijven. C# wordt gezien als de rivaal van de populairdere tegenhanger Java.

Java

Java lijkt een beetje op C++ en C#. Deze taal is een stuk populairder en werd in de jaren 90 ontwikkeld. Je kunt met Java applicaties of toepassingen schrijven, maar de taal wordt ook gebruik om Android apps mee te maken.
 
Deze taal wordt vooral gebruikt om websites en online apps handiger en gebruiksvriendelijker te maken.

Apps leren programmeren

Smartphone apps zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ze zijn een essentieel onderdeel van iedere doordeweekse dag en we gebruiken apps voor allerlei verschillende functionaliteiten. Contact houden met vrienden en familie, een leuke eettent in de buurt zoeken of misschien zelf een nieuw lief zoeken via een dating app.
 
Leer apps programmeren om deel uit te maken van de toekomst. Met een opleiding om apps te leren programmeren, kan jij zelf iedere app maken die je je maar kan indenken.
 
Tijdens deze cursus programmeren, leer je diverse talen. Je leert welke talen wat doen en welke talen je nodig hebt voor bepaalde functies.

Leren programmeren voor een digital nomad job

Programmeren is iets wat jij van achter je computer kunt doen. Het is dan ook de digital nomad job bij uitstek. Je kunt al programmeur makkelijk van thuis uit werken, of van eender waar! Zo lang jij over een computer en een degelijke internetverbinding beschikt, kun je programmeren van overal ter wereld. Dat is dan ook de reden waarom zo veel digital nomads er voor kiezen om te leren programmeren!

Wat kun je verwachten van een cursus programmeren

Tijdens een online opleiding programmeren, krijg je een complete programmeertaal van begin tot einde te verwerken. Je mag ervan uit gaan dat de opleiding effectief bij de basis begint en je doorheen de complete taal voert.
 
De kans bestaat dat je ergens tijdens de cursus op moeilijkheden stuit, want sommige talen zijn nu eenmaal niet super makkelijk om te leren.
 
Maar tijdens ieder van deze opleidingen kun je beroep doen op de begeleiding van een ervaren docent.

Programmeren voor dummies?

Ben jij een absolute beginner wanneer het op programmeren aan komt? Geen nood!
Er bestaan heus wel enkele programmeertalen die makkelijk zijn om aan te leren. Als beginner is het aan te raden om te starten met een van de zogenaamde instap talen, zoals bijvoorbeeld Python, Java, Javascript of jQuery.

Welke cursus programmeren past het best bij jou?

Welke cursus programmeren het meest geschikt is voor jouw kennis en talent, is een persoonlijk vraagstuk.
 
We kunnen je wel enkele talen aanraden die makkelijk zijn om in te stappen of die je een ruim toekomstperspectief bieden.
 
Zo kan je een makkelijkere taal kiezen, zoals Python of je kiest voor een cursus apps programmeren om een ruim aanbod aan mogelijkheden te genereren voor jezelf!

Wil je deze opleiding volgen om je eigen zaak te starten?

Wil je deze opleiding volgen om in het ondernemerschap te stappen? Heb je plannen om zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep te worden?
 
Dan bekijk je best ook even het cursusaanbod met opleidingen die je wegwijs maken in het Vlaamse ondernemer landschap.