6 Tips om te beslissen welke taal je best gaat leren

Wil je graag een nieuwe taal aan je skillset toevoegen, maar twijfel je over welke taal de beste aanwinst is?
 
Je denkt best even na over de beste taal die je ook effectief vooruit helpt op persoonlijk of professioneel vlak. Tenzij je graag 102 nieuwe talen leert, weeg je best even de voordelen en nadelen tegen elkaar af om de beste taal voor jou te kiezen.
 
In dit artikel geven we je enkele tips om te beslissen welke taal je best leert.
Dit is niet gewoon maar een tip: het is een vereiste!
Een taal leren die je echt niet interessant lijkt, is niet alleen aartsmoeilijk, het is ook vrij nutteloos. In eerste instantie ga je dus op zoek naar een taal die je graag hoort of waar je een goed gevoel bij krijgt. Want een taal leren, simpelweg om ze op je palmares te zetten, is waarschijnlijk geen goed idee.

Maak een lijst met plekken die je wil bezoeken

Droom je al jaren van verre reizen naar Zuid Amerika? Dan staat Spaans waarschijnlijk hoog op je verlanglijstje. Het vooruitzicht van een trip is dan ook een goede reden om een nieuwe taal aan te leren.
 
Misschien staan er zelfs verschillende plekken op jouw lijstje waar dezelfde taal wordt gesproken. Beter kan niet. Jij weet binnen de kortste keren welke taal je zal gaan leren!

Leer een taal die je carrière vooruit helpt

Ben je op zoek naar een job waarbij het interessant is dat je een andere taal spreekt. Begin nu al te leren en maak meer kans op die droomjob.
 
Veel vacatures vermelden dat de kennis van een tweede, derde of zelfs vierde taal een mooie plus is. Maar er bestaan ook erg veel vacatures waar die extra taal meer dan een plus is. Vaak is het een vereiste dat je Frans, Duits of Engels kunt spreken en schrijven om de job te krijgen.
 
 
Een taal leren omdat die mooi staat op je CV is geen misdaad! Werkgevers zien graag een CV die toont dat jij ambitie hebt en dat je meerdere talen spreekt!

Bekijk alle mogelijkheden

Veel studenten kiezen voor een voor de hand liggende taal, zoals Frans, Duits, Engels, Italiaans of Spaans. Maar er bestaan meer talen op de wereld. Misschien heb jij wel interesse om Chinees of Portugees te studeren?
 
Laat je niet begrenzen door populaire mogelijkheden en bekijk het aanbod aan online taalcursussen voordat je beslist.

Hou rekening met de moeilijkheidsgraad

Je besluit staat vast. Chinees wordt jouw nieuwe taal!
 
Hou zeker ook rekening met de moeilijkheidsgraad van de verschillende talen. Als jij een talenknobbel bent die probleemloos eender welke taal tot zich neemt, dan is Chinees zeker een goede keuze. Maar het blijft een taal met een erg steile leercurve.
 
Wil je liever een makkelijke taal leren? Dan start je best bij talen die hetzelfde alfabet gebruiken. De moeilijkheidsgraad van een nieuwe taal zit vaak verstopt achter het feit dat je zowel de uitspraak als de leestekens moet gaan leren.

Bouw verder op wat je al kunt

Zeker wanneer je voor het eerst een nieuwe taal leert, bouw je best verder op de talen die je al kent. Door te kiezen voor een taal die aanleunt bij je moedertaal, maak je het jezelf een stuk makkelijker.
 
Voor dit onderwerp komen we weer bij het Chinees terecht. De Chinese taal heeft echt helemaal niks gemeen met Nederlands, wat het moeilijk maakt om zelfs maar te beginnen met de eerste woordjes.
 
Om die reden hebben talen als Duits of Engels een makkelijkere instapfactor!

Jouw opties bekijken?

Twijfel je nog over de perfecte taal om online te studeren?
Bekijk zeker het aanbod aan populaire talen, zoals Engels, Frans, Spaans, Duits, Portugees, …
Maar laat je keuze niet begrenzen, want er zijn letterlijk tientallen tot honderden talen die je online kunt leren met de hulp van een zelfstudie of thuiscursus.

Wil je deze opleiding volgen om je eigen zaak te starten?

Wil je deze opleiding volgen om in het ondernemerschap te stappen? Heb je plannen om zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep te worden?
 
Dan bekijk je best ook even het cursusaanbod met opleidingen die je wegwijs maken in het Vlaamse ondernemer landschap.