Talenkennis op je CV: zo doe je dat!

Kan je mij alvast jouw CV doorsturen? Het is de eerste vraag die een potentiële werkgever of recruiter je vraagt, ongeacht hoe geschikt je bent voor de job. Je cv moet overhalen! Talenkennis op je cv is, naast je skills en opleidingen, een erg belangrijk onderdeel.
 
Voor verschillende jobs is die talenkennis cruciaal, terwijl het voor andere jobs eerder een handige extra is.
 
In dit artikel geven we je wat meer uitleg over hoe je het katern ’talen’ op je cv best kunt aanpakken. Hoe geef je jouw taalniveau aan en welke talen staan het best op jouw cv?
Hoewel ieder cv anders is en iedereen een verschillende set skills heeft, zijn er toch katernen die iedere keer terugkomen. Talenkennis is er daar eentje van.
 
Dit katern valt onder de ‘skills’ en staat bij je computervaardigheden en andere hard skills.
 
Het vermelden van je talenkennis op je cv is in ieder geval een no-brainer. Vermeld de talen die je beheerst op een prominente plaats op je CV!
 
Wil je nog extra talen toevoegen aan je palmares? Dit zijn de beste talen die je kunt leren.

Hoe geef je jouw taalniveau aan?

Uiteraard is er een groot verschil tussen de vakantieganger die in het Spaans een pint kan bestellen en iemand die al 5 jaar Spaanse les volgt in avondschool.
 
Het is dan ook belangrijk dat je aangeeft in welke mate je de taal meester bent.
 
Afhankelijk van het type job waarvoor je solliciteert, is de talenkennis in meer of mindere mate belangrijk.
 
Solliciteer je voor een job waar taalvaardigheid van ondergeschikt belang is? Dan kan je de sectie taalvaardigheid kort en beknopt houden.
 
Denk je dat jouw talenkennis de doorslag kan geven en is een goede kennis van talen belangrijk voor de functie waarvoor je solliciteert. Dan zorg je best voor een uitgebreid katern met gedetailleerde informatie.

De kennisniveau's voor talen

Om aan te duiden hoe goed jij een bepaalde taal beheerst, bestaan er verschillende manieren. Het is sowieso verstandig om dezelfde bewoordingen te gebruiken. Zo weet je toekomstige werkgever goed hoe ver jij juist staat met een bepaalde taal.
 
  • Moedertaal: Dit is de taal die jij in het dagdagelijkse leven gebruikt en die je als kind hebt aangeleerd. Je beheerst deze taal het beste.
  • Vloeiend: Je beheerst de taal vloeiend en valt niet over woorden en uitspraken.
  • Goed: Je hebt een goede basiskennis van de taal, maar er is nog behoorlijk wat ruimte voor verbetering.
  • Matig. Je bent al in aanraking geweest met de taal en kan een simpel gesprek voeren.

Tweetalig opgevoed?

In principe kan er maar één taal je moedertaal zijn. Maar, als je tweetalig bent opgevoed, dan kun je beide talen als moedertaal aangeven.
 
Personen die perfect tweetalig zijn, zijn in sommige gevallen erg gewild op de arbeidsmarkt.
 
Geef het dus zeker aan op je CV.

Solliciteren voor een job waar talen centraal staan?

Solliciteer jij voor een job als vertaler-tolk of een andere functie waarin jouw talenkennis cruciaal is?
 
Dan maak je best gebruik van de internationale standaarden voor taalvaardigheid:
  • Niveau A (basiskennis)
  • A1: compleet beginner
  • A2: beginner
  • Niveau B (gevorderde kennis)
  • B1: half gevorderd
  • B2: gevorderd
  • Niveau C (professionele kennis)
  • C1: ver gevorderd
  • C2: vloeiend / bijna moedertaal

 

In dit geval vermeld je best ook de specifieke taalopleidingen die je gevolgd hebt bij het katern opleidingen.

Geschreven taalniveau

Een vreemde taal schrijven, is moeilijker dan het lezen ervan. Daarom wordt er een onderscheid gemaakt tussen gesproken en en geschreven taal niveau.
 
Als jij makkelijk en vlekkeloos in andere talen schrijft, dan is dat ongetwijfeld een meerwaarde voor je toekomstige werkgever.

Gesproken taalniveau

Het gesproken taalniveau geeft aan hoe goed jij je mondeling kan behelpen in deze taal. Spreek je de taal vloeiend en kan je vlot een gesprek voeren? Of heb je ook kennis van vakjargon?
 
Het spreken van vreemde talen, is één van de eerste en belangrijkste skills waar je werkgever op let. Als je jezelf goed mondeling kan behelpen, is dat alvast een interessante plus.
 
Je kan een taal dus gerust op je CV zetten, ook wanneer je geen held bent in de geschreven taal.

Welke talen staan goed op ieder cv?

Belgen en andere Europeanen pronken graag met hun talenkennis. Vooral mensen die opgroeien in een niet-Engels sprekend land, hebben vaak een goede talenkennis. Ze vermelden gemiddeld meer talen op hun CV dan mensen die in een Engels-spreken land opgroeien.
 
Dat is natuurlijk logisch, want een kennis van Engels zorgt ervoor dat je overal meteen terecht kan.
 
Belgen en Nederlanders hebben het wat moeilijker met een taal die verder nergens gesproken wordt. Daarom gaan we zelf aan de slag met het leren van nieuwe talen.
 
Maar welke talen staan het best op je CV en welke talen geven je een goede kans op die job?

Frans

Als Belg kan je bijna niet anders dan Frans helemaal bovenaan te zetten. De meesten onder ons kregen al sinds de lagere school lessen Frans en we worden verondersteld het te spreken en te schrijven. Uiteraard is het niveau van taalvaardigheid voor iedereen verschillend.
 
Behalve het feit dat Frans niet mag ontbreken op je cv, zijn er nog enkele andere redenen om je kennis van het Frans op te krikken.

Engels

Engels is een wereldtaal die eigenlijk niet mag ontbreken op je CV.
 
Engels is één van de meest gesproken talen ter wereld. Deze taal wordt door miljoenen mensen wereldwijd gesproken. In de meeste gevallen is Engels dan ook een taal waar je op kunt terugvallen. In de zakenwereld gebeuren er enorm vaak gesprekken in het Engels, waarbij niemand van de deelnemers Engels als moedertaal heeft.
 
Naast het feit dat de Engels taal onmisbaar is op je cv, zijn er nog enkele extra redenen om Engels te leren.

Duits

Duits is, binnen Europa, één van de meest gesproken talen. Duitsland is ontzettend groot en heeft enorm veel inwoners. Bovendien is Duitsland een land waar innovatie hoogtij voert. Veel startups beginnen hun zaak in Duitsland omdat dit land een goede cultuur heeft voor ondernemingen.
 
Er zijn meer dan genoeg redenen om Duits te leren, ook wanneer je talenkennis voor je cv van ondergeschikt belang is.

Spaans

Spaans staat op de tweede plaats van meest gesproken talen ter wereld. Zeker wanneer je solliciteert bij een internationaal bedrijf, zal je Spaanse vaardigheid niet ongemerkt blijven.
 
Behalve dat de Spaanse taal je bijna de wereld rond brengt, is het ook een bijzonder leuke en aangename taal om te leren.
 
Haal het vakantiegevoel in huis terwijl je de talenkennis van je cv opkrikt. Ontdek meer redenen om Spaans te leren.

Arabisch

Ook Arabisch is een erg belangrijke taal in de bedrijfswereld. Het is de officiële of semi-officiële taal in 25 landen. Met een goede kennis van het Arabisch geraak je binnen de bedrijfswereld behoorlijk ver.
 
Verschillende sectoren en industrieën in ons land hebben een nauwe samenhang met Arabisch sprekende landen. Als jij deze taal op je CV kunt zetten, dan gaan er heel wat deuren voor je open.
 
Naast werkgelegenheid zijn er nog enkele goede redenen om jezelf onder te dompelen in de Arabische taal.

Andere talen

Iedere taal die je extra op je cv kunt zetten, geeft je een meerwaarde ten opzichte van sollicitanten die deze taal niet vermelden.
 

Hoe meer talen, hoe beter?

Soms, maar niet altijd.
 
Je CV moet in de meeste gevallen perfect afgestemd worden op de job waarvoor je solliciteert. Zo hoef je het niet per se over talenkennis te hebben wanneer je solliciteert voor een job in een productiehal.
 
Wanneer je echter solliciteert voor een job waar die talen kennis een cruciale rol speelt, dan kan je het eigenlijk niet overdrijven. Vermeld alle talen die je kent en omschrijf je niveau.
 
Zo weet jouw toekomstige werkgever meteen hoe ver jij staat en waarvoor je exact kan ingeschakeld worden.

Wil je deze opleiding volgen om je eigen zaak te starten?

Wil je deze opleiding volgen om in het ondernemerschap te stappen? Heb je plannen om zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep te worden?
 
Dan bekijk je best ook even het cursusaanbod met opleidingen die je wegwijs maken in het Vlaamse ondernemer landschap.