12 opleidingen waarmee je zelfstandige in bijberoep kan worden

Steeds meer mensen gaan op zoek naar een manier om hun carrière om te gooien. Die job voor een werkgever blijkt steeds minder aantrekkelijk.

Een bijverdienste als zelfstandige in bijberoep is de perfecte manier om de stap te zetten zonder risico’s te nemen. Dit zijn 12 opleidingen waarmee je zelfstandige in bijberoep kan worden.

Een centje bijverdienen van thuis uit? Als zelfstandige in bijberoep kan je zelf een zaak uit de grond stampen zonder risico te lopen. Je begint voor jezelf terwijl je nog aan de slag bent bij je huidige werkgever.

Krijg je meer succes?

Dan kan je jouw vaste job vaarwel zeggen en als zelfstandige in hoofdberoep aan de slag gaan.

Als kapper kan je klein starten en groot uitbouwen. Je kiest zelf hoeveel uren je inplant voor klanten. Het beroep van kapper kan makkelijk in bijberoep worden uitgeoefend. Je houdt contact met de buitenwereld en krijgt er een creatieve uitlaatklep bij.

Een opleiding tot kapper kan je van thuis uit volgen, met een aantal contactmomenten en groepslessen tussendoor. Na de opleiding kan je meteen aan de slag. Er is bovendien een ruim aanbod aan verschillende opleidingen en aanvullende opleidingen om jezelf te specialiseren in verschillende aspecten van haartooi.

Zo kan je kiezen voor enkel knippen, kleuren, kapsels voor heren of dames. Er bestaat zelfs een opleiding waarbij je leert om je eigen kapsalon te starten.

2. Nagelstylist

Er bestaat een groeiende vraag naar nagelstylisten. Met een opleiding tot nagelstylist heb je gegarandeerd een ruim aanbod aan klanten die regelmatig bij je terugkomen voor een nieuwe behandeling.

Dit creatieve beroep kan van thuis uit worden uitgeoefend. De opleiding zelf kan je ook van thuis volgen, met enkele contactmomenten en groepslessen tussendoor.

Wil je je specialiseren in acrylnagels of eerder in gelnagels? Misschien wil je all the way gaan met een opleiding tot nail artist.

3. Schoonheidsspecialist

Ook als schoonheidsspecialist kan je van thuis uit werken. Je richt je eigen schoonheidssalon in ontvangt klanten wanneer jij dat wil. Schoonheidsspecialist kan je zowel in hoofdberoep als in bijberoep doen. Je neemt dus zeker geen financieel risico wanneer je een zaak als schoonheidsspecialist uitbouwt.

Start met de basiscursus en verdiep je verder met verschillende specialisaties. Of volg na een opleiding schoonheidsspecialist nog een opleiding tot nagelstylist om je aanbod aan services uit te bouwen.

Zelfstandig kapper in bijberoep worden

4. Specialist medische pedicure

Als specialist in de medische pedicure kan je meteen aan de slag als zelfstandige. Je mag zelfs rekenen op een ruim klantenbestand. Pedicure en medische pedicure is een onmisbare functie in onze maatschappij, zeker met een vergrijzende bevolking.

Zoek je een opleiding waarmee je snel aan de slag kunt en waarmee je vrij zeker bent van voldoende werk? Dan is de opleiding medische pedicure een zekere keuze.

Ook hier heb je de keuze om te starten met een basisopleiding en je daarna te verdiepen in verschillende specialismen, zoals huidaandoeningen, nagelafwijkingen of de behandeling van een diabetische voet. 

5. Specialist wimper extensions

De ogen zijn het eerste waar je op let wanneer je iemand ontmoet. Een mooie en opvallende set wimpels is dan ook een interessante extra voor de meeste vrouwen. Als zelfstandig specialist wimper extensions ben je zeker van een vast klantenbestand. 

De opleiding wimper extensions voert je naar een zelfstandige activiteit die je zowel in hoofdberoep als in bijberoep kunt uitoefenen. Deze job is de ideale activiteit om op te starten tijdens de avond uurtjes om eerst een stevige groep vaste klanten aan te trekken. Daarna kan je eventueel je job opzeggen om de stap naar voltijds zelfstandige te zetten.

Ook hier heb je de keuze uit een bijzonder groot aanbod aan mogelijkheden. Zo kan je een basisopleiding volgen, maar je kunt ook je kennis uitbreiden met een gespecialiseerde opleiding of perfectietraining.

6. Massage therapeut

Het beroep van massagetherapeut is een bijzonder dankbaar beroep, want je biedt rust en ontspanning aan personen die het nodig hebben. Bovendien bestaan er ontelbaar veel verschillende massagetechnieken. Je kiest dus een techniek die bij je past of je kiest ervoor om jezelf in verschillende technieken te verdiepen en zo een uitgebreid aanbod aan te bieden aan je klanten.

Kies je voor Ayurvedische massage, afslankmassage of wil je liever een opleiding babymassage volgen? De mogelijkheden zijn onbeperkt.

Met een opleiding tot massage therapeut kan je starten als zelfstandig masseur in bijberoep of hoofdberoep, maar je kunt ook aan de slag in een massagesalon.

7. Fietsenmaker

Als fietsenmaker kan je van thuis uit werken in bijberoep of hoofdberoep. Deze job biedt iets minder persoonlijk contact en is ideaal voor personen die wat meer technisch onderlegd zijn.

De fiets neemt steeds meer de plaats in van wagens. Als fietsenmaker zal je dus een steeds groter publiek kunnen helpen, zeker in de nabijheid van een stad.

Bovendien heb je als fietsenmaker de mogelijkheid om deze job uit te oefenen na je gewone uren. Je kunt dus gemakkelijk beginnen als fietsenmaker in bijberoep. Is je klantenbestand groot genoeg? Dan kan je overstappen naar de job in hoofdberoep.

8. Florist

Als florist of bloemist breng je kleur en plezier in het leven van mensen rondom je. Een bloemetje is het perfecte geschenk voor je partner, moeder, grootmoeder of tante. 

Je hoeft trouwens niet meteen als bloemist in hoofdberoep aan de slag. Je kunt er ook voor kiezen om jezelf creatief uit te leven als florist in bijberoep. Met de huidige mogelijkheden om jouw werk digitaal ten toon te spreiden, kan je makkelijk een digitale zaak met bloemencreaties opstarten. Je kunt er zelfs voor kiezen om huwelijksboeketten te maken op afspraak: jij kiest en jij staat aan het roer.

9. Hondentrimmer

Hou jij meer van dieren dan van mensen? Dat is helemaal niet zo raar. Veel mensen voelen zich meer op hun gemak in het gezelschap van honden dan in het gezelschap van andere mensen.

Als dat voor jou ook het geval is, dan is de opleiding hondentrimmer misschien wel helemaal perfect voor jou!

Honden trimmen doe je van thuis uit. Je kunt een werkstation opzetten in je garage of in je tuinhuis. Je maakt een afspraak met je klanten en zij laten dan hun hond voor een uurtje bij jou achter.

Zelfstandig hondentrimmer worden

10. Life coach

Heb je het soms wel eens moeilijk? Dat overkomt namelijk iedereen wel een keer. Er gebeurt vanalles in je leven en soms zie je doorheen het bos gewoon de aparte bomen niet meer. 

Het enige wat je soms nodig hebt, is iemand die je raad geeft, iemand die jouw leven een keer vanop een afstandje bekijkt en je bijstaat met goede raad.

Om life coach te worden, moet je eerst en vooral een bijzonder empathisch persoon zijn. Je moet in staat zijn om je goed in te leven in de leefwereld van iemand anders. Daarnaast moet je natuurlijk ook een opleiding volgen om de kneepjes van het vak te leren. Er komt namelijk wel wat meer bij kijken dan gewoon praten en raad geven!

11. Boekhouder

Ben jij een krak met cijfers? Dan heb je een stevige streep voor op de meeste mensen! Als boekhouder kan je bovendien behoorlijk wat geld verdienen, want het is een job waar de meeste mensen niet voor in de wieg gelegd zijn.

Als boekhouder zorg jij ervoor dat kleine zelfstandigen of grote ondernemingen hun boekhouding met een gerust hart in jouw handen kunnen achterlaten. Jij stuurt iedere maand of ieder kwartaal dan weer jouw factuur op!

Als zelfstandig boekhouder werk je van thuis uit. In principe kan je zelfs als digital nomad aan de slag, van eender waar ter wereld. Het is de ideale remote job!

12. Interieur stylist

Hou jij van interieur styling? Heb jij het inzicht en de feeling om van iedere kamer een huiselijke ruimte te maken? Heb je bovendien ook de discipline om aan de wensen van iemand anders tegemoet te komen?

Dan is de zelfstandige job als interieur stylist ideaal voor jou!

Als interieur stylist ga je aan de slag in de woning van je klanten. Sommige interieur stylisten gaan effectief langs bij hun klanten, maar anderen geven advies vanop afstand, wat deze job alsnog corona proof en remote maakt.

Beroepen waarmee je als zelfstandige in bijberoep kan starten

Wil jij als zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep aan de slag gaan? Alles kan! Die carrièreswitch is misschien wel de beste beslissing die je ooit zal nemen. Werk van thuis uit en hou meer tijd over voor familie, vrienden en je gezin.

Vergeet zeker niet om jezelf op de digitale kaart te zetten wanneer je aan de slag gaat. Je hoeft geen technische hersenkronkel te hebben om makkelijk zelf een website te maken!

Met de juiste opleiding en de juiste marketing kan ook jij je voltijdse job ontvluchten en je carrière in een interessante richting te duwen. 

Wil je deze opleiding volgen om je eigen zaak te starten?

Wil je deze opleiding volgen om in het ondernemerschap te stappen? Heb je plannen om zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep te worden?
 
Dan bekijk je best ook even het cursusaanbod met opleidingen die je wegwijs maken in het Vlaamse ondernemer landschap.