Online opleiding webdesign – welke cursus kies je best?

Een carrière in webdesign is een goede zet naar de toekomst toe. We leven steeds meer online en dat doet ook de rest van de wereld. Als jij leert om websites te maken, dan is er een zekere toekomst voor je weg gelegd. Een online opleiding webdesign is dé ultieme opleiding om te volgen.
 
Maar… Je merkt al snel dat er tientallen mogelijkheden bestaan!
 
Welke opleiding kies je?
 
Welke cursus geeft je het beste toekomst perspectief? En welke online opleiding past het best bij jouw kennis en talent?
Je ontdekt het in dit artikel!
Heb je altijd al een eigen website willen maken, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of wil je jouw carrière omgooien en op zoek gaan naar een job die ook in de toekomst werkzekerheid biedt? Een opleiding webdesign is zeker een goede keuze!
 
Afhankelijk van hoe je dat wil aanpakken, kan je uit verschillende opleidingen kiezen.

Webdesign voor beginners

De opleiding webdesign voor beginners is dé ideale instapcursus om jezelf te oriënteren en toch meteen al te leren hoe je een website moet maken.
 
Aan het einde van deze online cursus webdesign heb je kennis gemaakt met diverse platformen die je kan gebruiken voor het bouwen van een website. Daarnaast heb je een goede basiskennis van de belangrijkste content management systemen en ben je in staat om zelf websites te bouwen.
 
De online cursus is ideaal om je mogelijkheden te verkennen. Je zal tegen het einde van deze thuisopleiding een goed beeld hebben van de opties. De kans is groot dat je voor één van de thema’s een bijzondere interesse ontwikkeld en je daarna gaat verdiepen in dat thema.
 
Het is dus, zoals de naam al zegt, de ideale beginners cursus webdesign.

Professioneel webdesigner

De opleiding professioneel webdesigner gaat een stapje verder. Je ziet hier andere leerstof en krijgt een globaal beeld van de mogelijkheden.
 
De online opleiding tot professioneel webdesigner introduceert je in de wereld van Adobe Creative Cloud. Je werkt met programma’s als Dreamweaver, Photoshop en Illustrator. Daarnaast krijg je ook heel wat leerstof over responsive webdesign, webwinkels en online marketing.
 
WordPress komt hier minder aan bod. Als je liever met WordPress wil werken, dan scroll je best nog een beetje verder!

Opleiding webdesign met een CMS

Een CMS is de ultieme manier om vandaag de dag een website te maken. Als jij een content management systeem, zoals WordPress beheerst, dan kan je in de meeste webdesign bureau’s aan de slag.
 
Er bestaan enkele verschillende Content Management Systemen die je jezelf eigen kunt maken.
 
WordPress is de populairste en dat is dan ook een goede start!

Opleiding WordPress

Een online cursus WordPress is één van de beste opleidingen die je kunt volgen wanneer je webdesigner wil worden.
 
Tijdens deze cursus spits je je echt toe op deze CMS en heb je de mogelijkheid om je meteen ook een beetje te verdiepen. Waar de opleiding webdesign voor beginners je eerder een overzicht geeft van alle bestaande opties, ga je hier echt met de beste optie van allemaal werken.

Word developer

Als developer heb je bijzonder veel mogelijkheden om een nieuwe job te vinden. Je kunt als zelfstandig webdesigner aan de slag, maar je kunt ook als freelance programmeur makkelijk werk vinden.
 
De opleidingen tot developer of programmeur zijn lekker uitgebreid.

Front-end developer

Als front end developer zorg je ervoor dat websites goed functioneren en dat ze er aantrekkelijk uit zien voor website bezoekers.
 
Je krijgt tijdens deze opleiding een goed beeld van ieder aspect van webdesign. Zo maak je kennis met WordPress en ontdek je hoe het platform in elkaar zit. Je leert ook hoe je een WordPress website kunt maken.
 
Daarnaast duik je ook in de code en leer je zelf voor de styling te zorgen en eventueel scripts en animaties te schrijven.
 
Als front-end developer ben je manus van alles. Je leert dus ook hoe je die nieuwe website laat scoren in zoekmachines en hoe je best een webwinkel kan uitbaten.

Programmeur

Tijdens een opleiding programmeren leer je om zelf code te schrijven die een functie vervult. Zo kan je kiezen om een bepaalde codeertaal te leren en zo zelf applicaties te ontwikkelen.
 
Programmeren heeft altijd met een nieuwe taal te maken. Je leert een programmeertaal die via code bewerkingen uitvoert.
 
Er bestaan enkele code talen die best makkelijk zijn om mee te beginnen, maar sommige talen zijn echt moeilijk om te vatten.
 
Bekijk zeker even de verschillende mogelijkheden. We raden aan om met een instaptaal te beginnen voordat je over gaat naar het zwaardere werk!

Influencer of blogger worden

Wil je graag websites leren maken om zelf aan de slag te gaan als influencer of blogger?
 
Dan bestaat er een aparte cursus, speciaal voor jou!
 
De toekomst bevindt zich online. We consumeren dan ook steeds meer online content en het zijn gouden tijden voor bloggers. Als jij je online droom wil waar maken door online content te produceren en daar ruimschoots je kost mee te verdienen, dan kies je best voor een thuisopleiding tot blogger.
 
Tijdens deze opleiding leer je alles wat je moet weten om je eigen, winstgevende blog te starten.

Welke opleiding webdesign kies jij?

Zoals je kan lezen, zit er behoorlijk wat verschil op de diverse cursussen bij online scholen. Je kunt sowieso je opleiding van thuis uit volgen, maar het vakgebied dat je kiest varieert enorm.
 
Heb jij zin om code te leren of net niet? Wil je zelf, als zelfstandige, websites maken voor klanten of wil je liever voor een agency aan de slag gaan? Misschien wil je het liefst als blogger of influencer je brood verdienen.
 
Je hebt dus de keuze uit al deze sectoren en sub niches.
 
Hopelijk heeft dit keuzehulp artikel je alvast een beetje in de goede richting geholpen!

Wil je deze opleiding volgen om je eigen zaak te starten?

Wil je deze opleiding volgen om in het ondernemerschap te stappen? Heb je plannen om zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep te worden?
 
Dan bekijk je best ook even het cursusaanbod met opleidingen die je wegwijs maken in het Vlaamse ondernemer landschap.