Een nieuwe taal leren, is goed voor je hersenen

Veel verschillende talen spreken, is handig wanneer je op reis gaat. Het staat bovendien ook erg cool op je CV. Maar er zijn nog heel wat meer voordelen verbonden die taalcursus die je op het oog hebt. Een nieuwe taal leren, heeft namelijk een bijzondere uitwerking op je hersenen. 

Iets leren, verandert altijd je brein. Of je nu een nieuwe handeling leert of je studeert een hersenoefening, je hersenen maken nieuwe routes aan om de handeling of oefening aan te leren. 

Dat is normaal, want je hebt je hersenen nodig om de nieuwe handeling aan te leren en te onthouden, ongeacht of het een manuele handeling of een denkoefening is.

Maar het aanleren van een nieuwe taal, heeft een veel groter effect op je brein. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat het leren van een nieuwe taal je hersenen aanzet tot het maken van een heleboel nieuwe verbindingen. 

Deze neurale verbindingen worden aangemaakt over heel de hersenen. Je leert namelijk verschillende dingen bij het studeren van een taal. Zo leer je de uitspraak te doorgronden, maar je moet ook een compleet nieuw woordenboek aanmaken in je hersenen.

Dit doet het leren van een nieuwe taal met je hersenen

Er werd al behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de invloed van een nieuwe taal op je hersenen. In de loop der jaren werden er dan ook heel wat positieve effecten ontdekt. 

Dit is natuurlijk geen wetenschappelijk magazine en we hebben niet alle resultaten van de verschillende onderzoeken verzameld. Maar dit zijn wél enkele van de interessantste voordelen die het leren van een nieuwe taal hebben op je hersenen.

Geheugentraining

Nadat we afstuderen aan school en aan het werk gaan, houden de meesten onder ons op met studeren. Onze hersenen gaan dan ook in een soort van slaapmodus. 

We doen iedere dag min of meer dezelfde dingen en we bouwen verder op de kennis die we al hadden. 

Je spieren worden zwakker als je ze niet traint. Met je hersenen gaat het op dezelfde manier. 

Wanneer je een nieuwe taal gaat leren, moet je meteen heel wat woordenschat onthouden. Je traint je geheugen en dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je brein terug fitter wordt.

Meteen starten met geheugentraining? Dit zijn de beste talen om te leren.

Verbeteren van de algemene cognitieve functies

Je cognitieve functies verbeteren en je hersenen beschermen tegen achteruitgang? 

Dat kan je dus ook zonder medicatie! 

Een nieuwe taal leren, blijkt de beste manier te zijn om je hersenen te vrijwaren van achteruitgang.

Verbeter je concentratievermogen

We leven in de 21ste eeuw, een era waarin duizend-en-één dingen continu om onze aandacht schreeuwen. 

Mensen die meer dan één taal spreken, kunnen makkelijker hun aandacht op de juiste zaken houden.

Uit onderzoek blijkt dat tweetalige personen de 2de taal nooit uitschakelen. Hun hersenen zijn altijd klaar om woorden in de andere taal te begrijpen. 

Het resultaat is dat er een betere controle ontstaat over de hersenfuncties. En dat resulteert dan weer in een beter concentratievermogen. 

Beter in multitasking

Wisselen tussen talen en jongleren met woorden, zorgt voor een betere cognitieve vaardigheid. En dat resulteert dan weer in een betere controle over verschillende delen van het brein. 

Mensen die regelmatig een nieuwe taal leren, ondervinden minder stress wanneer ze snel moeten wisselen tussen verschillende taken. 

Tweetalige mensen zijn creatief

Alweer uit onderzoek… blijkt dat creativiteit, originaliteit en spreekvaardigheid nauw met elkaar verbonden zijn.

Het leren van een nieuwe taal, zorgt ervoor dat je je hersenen opstelt voor nieuwe mogelijkheden. Je praat met woorden die je nooit eerder gehoord hebt en je vormt zinnen die in eerste instantie nietszeggend zijn.

Je leert je hersenen om die nietszeggende dingen om te vormen tot betekenisvolle zinnen. En je leert deze bovendien ook begrijpen.

Met het leren van een nieuwe taal, stoom je je hersenen klaar voor het ontdekken van nog meer mogelijkheden die je voordien niet voor mogelijk hield.

Je wordt, met andere woorden, creatiever.

Dementie voorkomen

Je kunt op iedere leeftijd nieuwe neurale verbindingen aanmaken. De enige voorwaarde is dat je blijft leren. Vooral het leren van een vreemde taal, is een goede vorm van hersengymnastiek. 

De meest effectieve manier om je geheugen niet te verliezen, is om het te trainen. Zeker bij gezonde ouderen blijkt dat het leren van een nieuwe taal de beste bescherming tegen achteruitgang is.

Wist je dat je deze hacks kunt gebruiken om sneller een nieuwe taal te leren?

Boost jouw hersenen door een nieuwe taal te leren!

Wil jij ook creatiever worden of je hersenen beschermen tegen dementie? Misschien wil je gewoon je geheugen trainen of een nieuwe taal leren voor je vakantie volgende zomer.

Ongeacht de eigenlijke reden voor het leren van een nieuwe taal, je neemt sowieso een goede beslissing wanneer je jouw eigen kennis gaat uitbreiden. Twijfel je welke taal de leukste is om te leren? Hier vind je enkele tips om te beslissen welke taal je kunt leren.

Levenslang leren houdt ons en onze hersenen jong. Hou je dus zeker niet in en kies een leuke opleiding die je van thuis uit lan studeren!

Wil je deze opleiding volgen om je eigen zaak te starten?

Wil je deze opleiding volgen om in het ondernemerschap te stappen? Heb je plannen om zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep te worden?
 
Dan bekijk je best ook even het cursusaanbod met opleidingen die je wegwijs maken in het Vlaamse ondernemer landschap.