Nederlands leren online – Vind de perfecte opleiding

De Nederlandse taal is niet meteen de makkelijkste om te leren, maar je hebt er toch baat bij om deze taal te studeren. Zowel in België als Nederland is deze taal de belangrijkste voertaal. Daarom kies je best voor een cursus Nederlands leren online. Zo studeer jij waar en wanneer je dat wil een nieuwe taal!
 
Op deze pagina vind je het complete cursusaanbod aan online opleidingen om de Nederlandse taal te leren. Je vindt hier zowel cursussen om Nederlands te leren voor anderstaligen, als het aanbod voor Nederlands sprekende personen die hun kennis willen uitbreiden.

 

Opties voor cursussen Nederlands leren

Afhankelijk van je huidige kennis van het Nederlands en het doel dat je voor ogen hebt, kun je kiezen uit een ruim cursus aanbod met een verschillende insteek. Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden:

 

Nederlands voor anderstaligen

De opleidingen Nederlands voor anderstaligen zijn toegankelijk voor sprekers van verschillende talen. Het maakt in principe niet uit welke taal jouw moedertaal is.
 
De cursus maakt dan ook weinig tot geen gebruik van jouw moedertaal om je Nederlands aan te leren.
 
De opleiding Nederlands voor anderstaligen is toegankelijk voor iedereen, ook voor beginners, die een andere moedertaal hebben, maar die graag Nederlands wil leren.
 

Nederlands foutloos spreken en schrijven

Deze thuisstudie cursus gaat een stapje verder en helpt je om jouw kennis van de Nederlandse taal te verbeteren.
 
De meeste cursisten die eerst een opleiding Nederlands voor anderstaligen hebben gevolgd, spreken na het afronden van de opleiding goed Nederlands. Toch ondervinden ze vaak problemen met bepaalde uitspraken en met het foutloos schrijven in het Nederlands.
 
Met de cursus foutloos spreken en schrijven, word je grammatica een beetje bij geschroefd, maar je leert vooral letten op een goede uitspraak. Er ligt een extra focus op oefenen en schrijven.

Nederlands TSO of BSO

De cursus Nederlands TSO of BSO is een basiscursus voor personen die Nederlands als hun moedertaal hebben, maar toch problemen ondervinden om foutloos te schrijven of die regelmatig fouten maken tegen de basis grammatica.
 
Wil je graag jouw kennis van het Nederlands verbeteren? Dan kan dit de perfecte cursus zijn voor jou.
 

Zakelijke correspondentie Nederlands

De opleiding zakelijke correspondentie Nederlands is een goede aanvulling op je basiskennis. Het is dan ook een opleiding voor gevorderden.
 
Vele carrières en jobs vereisen een goede kennis van het Nederlands, met daarbovenop de skill om goed te kunnen communiceren met zakelijke partners.
 
Gun jezelf een betere positie tussen honderden sollicitanten en laat aan je toekomstige werkgever zien dat jij over de nodige skills beschikt om aangenomen te worden voor je droomjob.

Wat kan je verwachten van een online cursus Nederlands?

Tijdens een online cursus Nederlands leer je een heleboel nieuwe dingen, maar je krijgt ook erg veel kansen om te oefenen en je bestaande kennis te verbeteren.
 
 • Nieuwe woorden leren – woordenschat uitbreiden
 • Grammatica en spelling verbeteren en uitbreiden
 • Oefeningen om je uitspraak te verbeteren
 • Oefeningen om foutloos te schrijven
 • Oefeningen om beter en meer te lezen
 • Gebruik van het woordenboek

Studieduur - Nederlands leren

De studieduur van de verschillende opleidingen varieert afhankelijk van de gekozen cursus en je huidige niveau.
 
Een gemiddelde cursus Nederlands duurt zo’n 3 tot 6 maanden.
 
Wil jij jezelf helemaal verdiepen in alle details van de Nederlandse taal? Dan kun je ook kiezen voor een meer uitgebreide cursus die wat meer tijd in beslag neemt!

 

Nederlands leren van thuis uit of klassikaal

Beide opties bieden een heleboel voordelen.
 
Kies je voor een opleiding in groep, dan biedt je jezelf de mogelijkheid om meer te communiceren in het dagelijkse leven. Je praat met je docent en je medecursisten. Deze praatjes en onderonsjes geven je een betere slaagkans om Nederlands echt goed onder de knie te krijgen, zeker wanneer je de cursus Nederlands voor anderstaligen volgt.
 
Wil je liever van thuis uit Nederlands leren? Dan kan ook. De ene opleiding leent zich al wat beter voor een thuisstudie dan de andere. Ben jij op weg om jezelf meer te verdiepen in zakelijke correspondentie of Nederlandse grammatica? Dan kun je dat perfect vanuit je eigen woning doen!
 
Wanneer jij kiest voor een thuisstudie Nederlands, dan krijg je vrijwel meteen toegang tot het online studiemateriaal. Iedere module bestaat uit een bepaald media formaat, dat kunnen filmpjes zijn, audio bestanden om naar te luisteren, maar het kan ook een woordenboek zijn om nieuwe woorden te leren. Je kunt de lessen online raadplegen gedurende 2 of 3 jaar. Je hebt bovendien ook toegang tot de professionele begeleiding van een docent die je kan helpen met je vragen, informatie en uitleg.

 

Extra tips om snel Nederlands onder de knie te krijgen

Wil je naast je studiemateriaal iedere kans benutten om het Nederlands zo snel mogelijk onder de knie te krijgen? Dit zijn enkele tips die je kunt volgen om het proces te versnellen:
 • Lees een Nederlandse krant of krantenartikels
 • Bezoek en lees geregeld een Nederlandstalige website
 • Als je een woord niet kent, zoek het op!
 • Kijk naar Vlaamse televisieprogramma’s
 • Luister naar Nederlandstalige liedjes en neem de tekst erbij
 • Lees Nederlands boeken
 • Begin met eenvoudige teksten
 • Ga op zoek naar synoniemen voor woorden die je al kent
 • Oefen minstens enkele minuten per dag (liefst meer)
 • Besteed aandacht aan moeilijke klanken
 • Geneer je zeker niet voor een accent uit je moedertaal!

Een certificaat of diploma Nederlands behalen?

Al deze opleidingen bieden je de mogelijkheid om na het afronden van de verschillende modules een examen af te leggen en zo een diploma of certificaat in handen te krijgen.
 
Oefen, luister en lees zeker voldoende voordat je je examen afleg om de best mogelijke resultaten te garanderen.

Wil je deze opleiding volgen om je eigen zaak te starten?

Wil je deze opleiding volgen om in het ondernemerschap te stappen? Heb je plannen om zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep te worden?
 
Dan bekijk je best ook even het cursusaanbod met opleidingen die je wegwijs maken in het Vlaamse ondernemer landschap.