Medische pedicure opleiding

Onze handen en voeten worden vaak vergeten wanneer het over verzorging gaat. We knippen snel onze nagels en daarna gaan we weer verder met ons drukke leven. Een ingegroeide nagel of een chronische infectie onder de nagel wordt al snel over het hoofd gezien tot het probleem echt pijnlijk wordt. De medische pedicure opleiding richt zich op de verzorging van nagels. Tijdens deze opleiding leer jij hoe je de voeten en nagels van je klanten weer gezond en mooi kunt maken.

Voor wie is de opleiding medische pedicure geschikt?

De opleiding medische pedicure start met een module die je een perfecte inleiding in het vak geeft. Je kunt de opleiding dus in principe starten zonder vooropleiding.

De opleiding medische pedicure wordt vaak geselecteerd door mensen die al een achtergrond hebben in de verzorgende of medische wereld. Zo zijn er erg veel verpleegkundigen of thuisverpleegkundigen die ervoor kiezen om hun aanbod aan te vullen met deze vaardigheid.

Heb jij geen voorkennis of achtergrond in de medische wereld? Dan kun je nog steeds starten binnen de pedicure opleidingen. In dat geval kies je best eerst voor een opleiding pedicure, voordat je je waagt aan de opleidingen medische pedicure.

De verschillende mogelijkheden binnen pedicure

Ongeacht je huidige niveau of achtergrond, er bestaat altijd wel een opleiding waar je mee kunt starten. Pedicure en voetverzorging is een medisch thema en je doet er goed aan om jezelf te verdiepen in de juiste leerstof om effectief aan de slag te kunnen als expert in de pedicure.

Zo bestaan er opleidingen die geschikt zijn voor starters zonder voorkennis. Heb je wel al een degelijke voorkennis en ben je gespecialiseerd in voetverzorging, dan kan je meteen het diepe in duiken met een opleiding medische pedicure.

Dit zijn de opleidingsmogelijkheden in volgorde van specialisatie!

Pedicure basisopleiding

De basisopleiding pedicure leidt je in in het thema. Deze opleiding voorziet je van de nodige skills om ook nadien nog verder te studeren. Maar dat is natuurlijk geen verplichting, want na deze opleiding kan jij al perfect aan de slag als specialist in de voetverzorging en pedicure.

Moest je je nadien nog willen verdiepen in de medische pedicure, dan heb je alvast de nodige voorkennis!

Tijdens de basisopleiding pedicure leer je deze dingen:

 • anatomie van de voet
 • functie en werking van de huid
 • dermatologische pathologie en afwijkingen
 • technieken voor voetmassage en behandeling van de voet
 • de juiste schoen voor iedere voet
 • nagelproblemen ontdekken en behandelen
 • de juiste professionele apparatuur gebruiken
 • en nog meer

Medische pedicure opleiding

De medische pedicure opleiding is de meest gespecialiseerde opleiding die je kunt volgen. Deze cursus omvat alle andere modules. Wanneer je dus voor deze opleiding kiest, krijg je een ruim inzicht in alle specifieke technieken, de anatomie en de pathologie van de voeten en nagels.

Wil jij graag alles leren wat er te ontdekken valt over pedicure en medische pedicure? Dan is dit de perfecte opleiding voor jou.

Deze opleiding omvat de volgende modules:

 • pedicure basis
 • pedicure: diabetische voet
 • huidaandoeningen en nagelafwijkingen
 • orthese en drukpunten aan de voet
 • nagelbeugeltechniek
 • nagelreconstructies

Iedere module is enorm uitgebreid. Aan het einde van deze opleiding mag jij jezelf volleerd noemen. Je kan dan ook meteen aan de slag als professioneel voetverzorging met een specialisatie in de medische pedicure.

Cosmetische manicure en pedicure

Deze opleiding in de cosmetische manicure en pedicure richt zich voor een groot deel op de cosmetische kant van de nagel en voetverzorging. Naast de vaak voorkomende pathologie en afwijkingen, krijg je ook alle technieken en vaardigheden aangeleerd die je nodig hebt om aan cosmetische nagelverzorging te doen.

Je leert tijdens deze opleiding alles over de vaak voorkomende voetproblematiek, maar je leert ook om de nagels weer mooi en gezond te maken.

 • hand-, voet- en nagelanalyse
 • gebruik van de juiste materialen
 • nagels knippen en vijlen
 • verzorging en reiniging van de nagels
 • behandeling van de nagelriem
 • verwijderen van eelt
 • peeling en maskers
 • massage van handen en voeten
 • nagels lakken, French manicure, moon manicure en klassieke verzorging

Aan het eind van deze opleiding kan jij aan de slag als zelfstandig nagelstylist of als medewerker van een beauty salon of wellness center. Ook een job binnen de cosmetische manicure of pedicure behoort tot de carrière mogelijkheden.

Huidaandoeningen en nagelafwijkingen

De module huidaandoeningen en nagelafwijkingen is ook een onderdeel van de opleiding medische pedicure. Heb jij al een opleiding medische pedicure gevolgd, maar wil je jouw kennis over de verschillende huidaandoeningen en nagelafwijkingen uitbreiden? Dan kan je deze aanvullende cursus volgen om je kennis en vaardigheden te verruimen.

Nagelbeugeltechniek

De module nagelbeugeltechniek is een aanvullende opleiding om je kennis en vaardigheden binnen de medische pedicure uit te breiden. Tijdens deze opleiding leer je alles wat met ingegroeide nagels te maken heeft. Je leert hoe ingegroeide nagels ontstaan. Daarna ontdek je de verschillende soorten nagelbeugels en hoe je deze correct kunt aanbrengen. Ook het verwijderen van de nagelbeugel en de nazorg staat op de planning tijdens deze cursus.

Medische pedicure opleiding in groep of online volgen?

De opleidingen medische pedicure gaan veelal in groepsverband door. Dat komt omdat er een heleboel materialen en technieken worden gebruikt die je effectief in de praktijk moet kunnen testen. Gedurende iedere les krijg je uitleg en voorbeelden van een professioneel docent die je de vaardigheden en technieken aanreikt. Je kunt tijdens iedere les vragen stellen en meteen de technieken zelf in de praktijk uitvoeren.

Studieduur – medische pedicure opleiding

De opleiding medische pedicure is een erg uitgebreide opleiding. Om alle modules te doorlopen heb je 1 jaar tot 16 maanden nodig. Je wordt wekelijks 3 uur opgeleid tot professional in het studiecentrum van je keuze.

De opleiding pedicure duurt 10 maanden.

De basisopleidingen en aanvullende opleidingen duren minder lang. Gemiddeld duurt een module 1 tot 3 maanden met een wekelijkse les van 3 uren.

Diploma medische pedicure behalen

Aan het einde van de opleiding kan je deelnemen aan het examen. Wanneer je geslaagd bent voor het examen, ontvang je een diploma of certificaat dat bewijst dat jij met glans deze opleiding voltooid hebt.

Interessant leesvoer over thuis studeren!