Massage opleiding

Hou je ervan om anderen te laten ontspannen tijdens een welverdiende massage? Heb je een passie voor anatomie, welzijn en helende technieken? Dan is de massage opleiding ongetwijfeld een goede keuze voor jou. Of je nu kiest voor een specialisatie in ontspannende massages of eerder als sportmasseur aan de slag wil gaan, de perfecte massage cursus staat zeker en vast op deze pagina!

Voor wie is een massage opleiding geschikt?

In principe kan iedereen starten met een massage opleiding. Er bestaat een erg grote variatie in de mogelijke cursussen die je kunt volgen en er zit voor ieder wat wils bij.

Op die manier kun je dus veel kanten uit bij het selecteren van de ideale opleiding. Wil je een allround opleiding massagetechnieken volgen om aan de slag te gaan in een wellness center? Of kies jij voor een cursus sportmassage om voor een grote voetbalclub te werken. Bekijk zeker hieronder de verschillende mogelijkheden om te ontdekken welk type massage of welke ontspanningstechniek jou het beste ligt.

Wat leer je tijdens een massage cursus?

Ook hier zal je merken dat er veel verschillen zijn tussen de verscheidene opleidingen. Tijdens een cursus handreflexologie zal je heel andere dingen leren dan tijdens een sportmassage opleiding.

De gemiddelde massage cursus zal je tijdens de verschillende lessen een heleboel inzicht en info geven in de volgende zaken:

 • introductie tot massage of jouw specifiek type massage
 • introductie in de bewegingsleer
 • oorsprong en geschiedenis van massagetechnieken
 • gebruikte materialen en manuele technieken
 • basiskennis in globale anatomie van het menselijk lichaam
 • verschillende ziektebeelden, aandoeningen en pathologie die je met massage kan verhelpen
 • compleet behandelingsplan en volledige lichaamsmassage

Verschillende mogelijkheden in massage cursussen

Zoals je in het bovenstaand overzicht al kunt zien, zijn er echt tientallen verschillende massagetechnieken. Ieder van die technieken heeft een aparte geschiedenis, werkwijze en doel. Je kunt jezelf verdiepen in alle aparte massagetechnieken, of je kiest er eentje uit dat je interessant vindt om mee te starten!

Na het volgen van deze diverse opleidingen kun je onmiddellijk aan de slag met de nieuwe technieken! Bij ieder van deze opleidingen staat ontspanning en gezondheid voorop.

All round opleiding massage therapeut

Tijdens een all round opleiding leer je de basis van massage in het algemeen. Tijdens deze opleiding leer je ook een aantal van de specifieke massagetechnieken kennen, zodat je zelf kunt beslissen welke technieken je interessant lijken.

Je leert tijdens deze opleiding hoe je ieder deel van het lichaam apart kunt behandelen, maar ook hoe je een complete relaxerende lichaamsmassage kunt geven. Technieken waarbij je jouw vingers gebruikt, zoals frotteren, losrollen, petrisage, effleurage, … zijn allemaal massagetechnieken die je vlekkeloos uitvoert tegen het einde van deze opleiding!

Sportmassage opleiding

De sportmassage opleiding is een opleiding die je een mooie toekomst verzekert. Het programma bestaat uit vier modules die je ook afzonderlijk kunt volgen: basis massagetherapeut, module sportmasseur, vacussage en cupping massage en medisch intapen.

Tijdens deze opleiding leer je hoe je blessures kunt voorkomen en genezen bij sporters en topsporters, maar ook hoe je het genezingsproces kunt versnellen.

Aan het einde van deze opleiding kan je een examen afleggen, waarna je een diploma ontvangt waarmee jij aan de slag kunt als sportmasseur.

Zwangerschapsmassage opleiding

Tijdens de zwangerschapsmassage opleiding leer jij hoe je zwangere vrouwen kunt helpen ontspannen. De zwangerschap is gemiddeld een vermoeiende en stresserende periode voor vrouwen. Na een tijdje krijgt een zwangere vrouw op verschillende plaatsen pijn, zoals rugpijn of pijn in de benen.

De opleiding zwangerschapsmassage brengt je de juiste technieken bij om voor soepelere spieren te zorgen tijdens deze periode. Je helpt vrouwen zodat ze minder rugklachten en bekkenklachten ervaren, maar je zorgt ook voor een betere bloedcirculatie. Deze opleiding is de ideale aanvulling voor mensen die al een beetje ervaring hebben met massagetechnieken.

Baby massage en kindermassage opleiding

Zowel baby als kindermassage zijn aparte takken binnen de massage opleiding. De opleiding baby massage is ideaal voor personen die beroepsmatig met baby’s werken, maar het is ook een leuke bezigheid voor jonge moeders. Met behulp van de technieken in baby massage kun je jouw baby in een complete rust brengen. Baby massage wordt ook wel eens Shantale massage genoemd en is gebaseerd op eeuwenoude technieken.

Ook de kindermassage opleiding is een interessante aanvulling op je bestaande technieken. Ook deze opleiding is bijzonder geschikt voor ouders. Dankzij de technieken die je tijdens deze cursus aanleert, kun je jouw kind in een compleet ontspannen toestand brengen. Je leert hoe je de lichaamstaal van kinderen kunt ontcijferen, maar ook hoe zij hun ademhaling kunnen verbeteren, hoe ze reageren op gebruik van klanken en hoe je een ontspannende massage kunt geven.

Hotstone massage opleiding

Hotstone massage is bijzonder populair en de vraag naar deze behandelmethode blijft maar stijgen. Heb jij een massage salon en wil je jouw aanbod uitbreiden om zo meer klanten over de vloer te krijgen? Dan is de hotstone massage opleiding zeker een goede keuze.

Door gebruik te maken van zachte, warme stenen dringt de warmte goed door in het onderliggende weefsel en spieren. Een hotstone massage is erg ontspannend en zorgt ervoor dat jouw klanten met hernieuwde energie buiten stappen.

Ayurvedische massage opleiding

Ayurvedische massage is een Oosterse massagetechniek die al eeuwen gebruikt wordt in het verre oosten. Je maakt kennis met de Ayurvedische filosofie en Oosterse denkwijze terwijl je jezelf verdiept in één van de oudste massagetechnieken ter wereld. Deze opleiding is de perfecte aanvulling voor ieder wellness salon.

Thai massage opleiding

De Thaise massage is een eeuwenoude massage techniek die doordrenkt is met Oosterse invloeden. Zo bestaat deze massage niet alleen maar uit het behandelen van het lichaam met je handen. Je gaat jouw patiënt ook helpen met stretchen en rekken door diens lichaam in bepaalde yoga houdingen te brengen.

Thaise massage richt zich op het verhelpen van lichamelijke en psychische klachten. Daarnaast zorg je als masseur voor een beteren bloedcirculatie, zodat jouw klant aan het einde van de massage weer vol energie de wereld in kan stappen.

Lomi lomi massage cursus

De Lomi Lomi massage techniek heeft zijn roots in Hawaii. Heb jij al een andere opleiding massage achter de rug? Dan is dit de ideale aanvulling om je skills uit te breiden en een professioneel aanbod aan verschillende massages aan te bieden.

Bij Lomi Lomi massage draait alles om balans, harmonie en liefde. Je leert om een relaxerende flow te creëren bij je klanten en hen zo te laten ontspannen.

Afslankingsmassage

De cursus afslankingsmassage richt zich voor een groot deel op het afvoeren van toxische producten uit het lichaam. Je leert de typische probleemzones, zoals buik, billen en benen, beter kennen. Tijdens deze cursus leer je hoe je probleemzones moet aanpakken en hoe jij jouw klanten kunt helpen om efficiënt af te slanken.

Deze opleiding bevat interessante informatie over het lymfe systeem en de manier waar het lymfe systeem toxische stoffen uit het lichaam verwijdert. Daarna leer jij hoe je de verschillende lichaamszones op de juiste manier kunt masseren. Deze cursus heeft ook een module over voedingspatronen en de factoren die gewichtsschommelingen beïnvloeden.

Opleiding reflexologie

Reflexologie is een interessante massagetechniek die zich baseert op de handen en voeten. Volgens de reflexologie is ieder punt of orgaan in je lichaam verbonden met een plekje op je handen en voeten. Door een uitgebreide behandeling van de reflexpunten in handen of voeten, kun je zo klachten of een pathologie verminderen of zelfs compleet wegnemen.

Je kiest ofwel voor een opleiding in de handreflexologie, ofwel voor een opleiding in de voetreflexologie. Deze technieken zijn eeuwenoud en hoewel en geen wetenschappelijk bewijs is voor hun werking, zien we toch dat veel klanten een enorme vooruitgang boeken na een reflexologie behandeling. Deze opleiding is de perfecte aanvulling voor iedereen die interesse heeft in een massage opleiding!

Cursus triggerpoint massage

Trigger points worden al eeuwen gebruikt door medici. Het zijn kleine contracties van spieren of trigger points die verspreid liggen over je hele lichaam. Deze knoopjes zorgen ervoor dat je op een andere plek in je lichaam soms hevige pijn ervaart. Door deze trigger points op de juiste wijze aandacht te geven, kun je iemand snel en efficiënt klachtenvrij maken.

De cursus triggerpoint therapie kan je apart volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om deze cursus te volgen om zo jouw aanbod in je massagesalon uit te breiden met interessante extra technieken.

Carrière mogelijkheden na het volgen van een cursus massage technieken?

Na het volgen van een massage opleiding kan je met je carrière een grote stap voorwaarts zetten. Sommige cursisten kiezen voor een allround opleiding omdat ze nog geen voorkennis hebben, terwijl andere cursisten eerder een opleiding volgen om hun bestaande skills uit te breiden. Ook mensen die reeds actief zijn als schoonheidsspecialiste kunnen ervoor kiezen om hun vaardigheden te verruimen met een cursus massage.

Na het volgen van één van deze massage opleidingen, kun je met je carrière deze richtingen uit:

 • zelfstandig een massagesalon openen in hoofdberoep of bijberoep
 • aan de slag gaan in een massagesalon
 • voor een sportclub of sportvereniging aan de slag gaan als sportmasseur
 • massage expert in een wellness centrum of beauty salon
 • ontspannings expert in een ziekenhuis
 • professionele masseur voor mensen met een beperking
 • en nog veel meer

Online massage cursus of groepslessen?

Dacht je dat een massage opleiding enkel in groepsverband kon doorgaan? In sommige gevallen is dat inderdaad zo. Toch zitten er een heleboel opleidingen tussen het aanbod waarbij je via een online opleiding thuis les kunt volgen. Je hebt wel een goede internetverbinding en een computer nodig.

Ook in tijden van social distancing kun je dus jouw skills uitbreiden of kun je starten met een opleiding die je in de richting van een carrièreswitch duwt.

Een online massage opleiding volgen heeft veel voordelen. Zo studeer jij waar en wanneer je dat wil. Je leert op je eigen tempo vanuit het comfort van je eigen huis.

De meeste opleidingen geven je 2 tot 3 jaar toegang tot het lesmateriaal. Je kunt dus rustig je tijd nemen om iedere module door te nemen. Je hebt ook de mogelijkheid om beroep te doen op de begeleiding een professioneel docent die je vragen beantwoordt en advies geeft.

Kies je voor een klassikale opleiding in groep? Dat is zeker ook een goede keuze. Je kunt tijdens de vastgestelde lesuren, samen met je medecursisten, de nieuwe technieken op elkaar oefenen en je ontdekt meteen welk effect deze hebben op het menselijk lichaam!

Sommige opleidingen geven je de mogelijkheid om aan het einde van de cursus een praktijkgerichte stage te doen. Daarna kan je kiezen om aan een examen deel te nemen om een getuigschrift, diploma of attest te behalen.

Studieduur – massage opleiding

De studieduur van de verschillende massage cursussen varieert nogal fel. Zo duurt een complete massage opleiding zo’n 6 maanden tot 1 jaar, maar je kunt de aparte modules sneller afronden. Een bijkomende opleiding om je in te wijden in een specifieke massagetechniek duurt gemiddeld enkele weken tot maanden.

Interessant leesvoer over thuis studeren!