Een kindercoach opleiding volgen via thuisstudie: dit zijn de opties.

Kinderen krijgen heel wat op hun bord. Ze moeten niet enkel goed presteren op school, maar ook in verschillende sportclubs en creatieve verenigingen. Daarnaast ervaren ze vaak nog extra druk via sociale platformen en andere kanalen. Ook kan een emotionele gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een echtscheiding, een impact hebben op het gedrag en de ontwikkeling van een kind.
 
Maar al te vaak zien kinderen door de bomen het bos niet meer. Als kindercoach leer jij hoe je steun en begeleiding biedt aan kinderen en hun ouders. Help ze inzicht te krijgen in de basis van het probleem en leer ze de juiste tools om sterk in hun schoenen te staan en veerkrachtig om te gaan met allerlei situaties. Met jou hulp ontplooien kinderen zich tot zelfstandige individuen die hun talenten ten volle benutten.
 
Ontdek welke opleidingen tot kindercoach je via thuisstudie kan volgen:
Als kindercoach kan jij als de beste actief luisteren naar kinderen. Hierdoor leer jij de situatie van het kind juist inschatten.
 • Met jouw psychologische kennis en open communicatie help jij kinderen en hun ouders om te gaan met moeilijkheden tijdens de opvoeding.
 • Je leert ze op een gezonde manier omgaan met emoties en deze duidelijk onder woorden brengen.
 • Je werkt samen met het kind en de ouders aan manieren om met moeilijkheden om te gaan.
 • Je reikt tools en methodes aan om gedragsproblemen op te lossen.
 • Je leert kinderen motiveren en helpt ze bij het ontwikkelen van zelfzekerheid en weerstand.
 
Door jouw begeleiding help je kinderen in hun globale ontwikkeling. Je geeft steun en helpt ze positieve veranderingen door te voeren. Kortom, dankzij jouw hulp bereiken kinderen hun potentieel.

Welke job kan je uitoefenen na een opleiding tot kindercoach?

Als professioneel kindercoach kan je je eigen praktijk oprichten als zelfstandig kindercoach of in bijberoep. Je krijgt in alle drie de cursussen al een aanzet naar wat je moet doen om je eigen coaching praktijk te starten.
 
Heb graag meer ondersteuning om je eigen zaak te starten? Neem dan een kijkje bij een opleiding bedrijfsbeheer.

Wat leer je tijdens een kindercoach opleiding?

In een opleiding kindercoaching leer je welke houding jij moet aannemen om door te dringen en met welke methodes je kinderen kunt aanzetten tot een positieve gedragsverandering.
 
De cursussen zijn opgebouwd uit meerdere modules en verschillen onderling een beetje van elkaar. Maar de meeste vaardigheden en studieonderwerpen komen in iedere opleiding aan bod. Je leert o.a. over:
 • Coachingvaardigheden
 • Psychologische ontwikkeling van het kind
 • Communicatietechnieken
 • Opvoedings- en ontwikkelingsproblemen
 • Pedagogische ondersteuning geven
 
Tip: Ben je geïnteresseerd hoe je hoogsensitieve kinderen de juiste coaching geeft? Neem dan zeker eens een kijkje bij de opleiding hsp-coach. Wat deze opleiding uniek maakt is dat je je dieper onderdompelt in de leefwereld van mensen die intens prikkels ervaren.
Je leert o.a. meer over
 • het zenuwstelsel
 • de werking van de hersenen
 • overprikkeling en hoe hier mee om te gaan.
Een rijke aanvulling voor iedereen die een job als kindercoach uitoefent.

Kan ik ook aan de slag als jongerencoach met deze cursussen? 

In coaching maakt men een onderscheid tussen een kinder- en een jongerencoach. Aangezien de leefwereld van kinderen en jongeren grote verschillen vertoont. De coachingtechnieken en skills die je leert, komen in beide jobs goed van pas. 
 
Heb je interesse om je coaching skills uit te breiden of heb je veel interesse om jongeren te begeleiden? Neem dan zeker een kijkje bij de opleidingen tot jongerencoach.

Wat is de studieduur?

De gemiddelde studieduur van een cursus tot kindercoach ligt tussen de 6 à 9 maanden tot 1 jaar. Natuurlijk hangt alles af van de tijd die jij vrij hebt om met de cursus bezig te zijn. Het leuke is dat je met een zelfstudie cursus je beschikbare tijd zelf indeelt. Doe je er 2 jaar over? Geen probleem. Check wel even bij de desbetreffende aanbieder hoeveel tijd je hebt om je diploma te halen. Zo ben je zeker dat je die kans niet laat liggen.
 
Bij het Centrum voor afstandsonderwijs kan je ook kiezen voor een opleiding kindercoach in een virtual classroom. In dit geval volg je samen met andere cursisten een cursus op een vastgesteld tijdstip. Deze cursus omvat 12 lessen van 3 uur per les.

Kan ik ook stage volgen tijdens mijn opleiding?

Je krijgt tijdens al de cursussen opdrachten die je uit moet voeren en inleveren. Aan de hand van cases leer je hoe om te gaan met uiteenlopende situaties.
 
Heb je interesse in het volgen van een praktijk stage? Dan kies je best voor de opleiding van het Centrum voor afstandsonderwijs. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stageplaats bij een kindercoach of in een CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding). Je opleidingsconsulent kan je voorzien van een stagedocument. Je rond je stage (maximum 300 uren) af binnen je opleiding.

Wil je deze opleiding volgen om je eigen zaak te starten?

Wil je deze opleiding volgen om in het ondernemerschap te stappen? Heb je plannen om zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep te worden?
 
Dan bekijk je best ook even het cursusaanbod met opleidingen die je wegwijs maken in het Vlaamse ondernemer landschap.