Floristen cursus

Hou jij van de geuren en kleuren van bloemen en bruidsboeketten? Dan wil je waarschijnlijk niks liever dan van je hobby je beroep maken! Met een floristen cursus of een opleiding florist kan jij al je dromen waarmaken. Verdiep jezelf in de wereld der bloemen en verras anderen mijn heerlijk geurende, kleurige boeketjes!

Toont alle 4 resultaten

Een opleiding florist – kies voor een kleurrijke toekomst

Steeds vaker kiezen we voor beroepen waarbij we de rat race achter ons kunnen laten. Bloemist of florist zijn is dan ook een prachtige beroep dat je terug brengt naar de essentie van jezelf en het leven.

Leg jouw toekomst in je eigen handen en kies voor je passie. Laat je creativiteit tot uiting komen in een prachtig bloemstuk of doorheen een boeketje voor moederdag. Nadat je de floristen cursus hebt afgerond, staat er jou een mooie toekomst te wachten.

Voor wie is de opleiding florist geschikt?

Iedereen kan in principe starten met een floristen cursus. De meeste cursisten hebben interesse om na hun opleiding in een bloemenwinkel te werken of om op zelfstandige basis zelf een bloemenwinkel te openen. Maar uiteindelijk kun je alle richtingen uit met een interessante en creatieve opleiding als deze. Misschien wil jij liever bijzondere bruidsboeketten ontwerpen? Ook dan is deze cursus geschikt voor jou.

Je hebt geen voorkennis nodig om met deze cursus te starten. De lessen beginnen bij de basis. Het helpt wel als je een voorliefde voor bloemen hebt en als je een beetje een creatieve geest hebt op gebied van kleurcombinaties en composities.

Wat leer je tijdens een floristen cursus?

De opleiding tot bloemist is vrij uitgebreid. Je leert dus meer dan het samen gooien van enkele kleurtjes en bloemblaadjes. Deze cursus geeft je inzicht in ontwerp, maar je breid er ook je bloemen en plantenkennis mee uit. Deze dingen leer je tijdens deze opleiding:

 • Je toekomstmogelijkheden en carrière mogelijkheden
 • Hoe je zelf een zaak kan starten
 • Inspiratie opdoen en inspiratie vinden
 • Creativiteit omzetten in een mooi resultaat of boeket
 • Kleurenleer en studie van vorm en compositie
 • Materiaal dat je kunt gebruiken
 • Bloemschiktechnieken
 • Leer verschillende bloemen en planten kennen
 • Technieken zoals steken, binden, weven, bundelen, …
 • Je creaties aanpassen aan het juiste thema en stijl
 • Alles om bloemen te combineren, bewaren en conserveren
 • Verzorging van bloemen
 • Alles over planten en het bewaren van planten in potten
 • Bloemschikken over de hele wereld
 • Oefeningen in de praktijk

Wat zijn mijn carrière mogelijkheden na een opleiding florist?

Da het volgen van deze opleiding, beschik je over een uitgebreide set skills waarmee je een heel eind verder komt. Je leert allerlei technieken om mooie bloemstukken en boeketjes te maken. Daarnaast ontdek je ook alles wat je moet weten om als zelfstandig bloemist aan de slag te gaan.

Sommige cursisten volgen deze opleiding als hobby om er thuis mee aan de slag te gaan, terwijl anderen op zoek zijn naar een carrièreswitch.

 • Zelfstandig bloemist worden en een bloemenwinkel open doen
 • Professioneel ontwerper van bruidsboeketten
 • Medewerker in een bloemenwinkel of tuincentrum
 • Ontwerper van bloemstukken voor bijzondere gelegenheden

Opleiding tot bloemist in thuisstudie of in groepsverband

Je kunt de opleiding tot bloemist in groepsverband volgen. Dat geeft je meteen de mogelijkheid om in contact te komen met gelijkgezinden. Je kunt inspiratie opdoen uit de creativiteit van anderen. Bij vragen kun je meteen terecht bij je docent, die je van informatie en tips kan voorzien.

Kies je voor een thuisstudie in onzekere tijden als deze? Ook dat is een goede keuze. Je kunt namelijk net zo makkelijk een opleiding florist volgen vanuit het comfort van je eigen woonkamer.

Bij de online opleiding bloemist krijg je vrijwel meteen toegang tot het lesmateriaal. De verschillende modules zijn uitgewerkt als video en er zitten ook praktijkgerichte oefeningen bij.

Studieduur – floristen cursus

De opleiding tot florist duurt gemiddeld 5 tot 6 maanden.

Als je voor een klassikale opleiding kiest, ben je afhankelijk van de lesuren en locatie die vooraf bepaald werd.

Ga je voor een online thuisstudie? Dan heb je zelf behoorlijk veel inspraak in de duur van je opleiding. Werk jij meerdere modules per dag af? Dan ben je snel volleerd. Kies je ervoor om slechts 1 module per week te studeren? Dan duurt het wat langer. Jij kiest je studie tempo en locatie!

Gemiddeld krijg je bij een online opleiding 2 tot 3 jaar toegang tot het studiemateriaal. Tijdens die periode heb je ook recht op professionele studiebegeleiding van een professional!

Opleiding florist: de verschillende opleidingen

Op deze pagina vind je verschillende opleiding terug die je zullen vormen tot een professioneel florist. Klik op de knop ‘Meer informatie’ om naar de website van de officiële aanbieder te gaan, waar je je makkelijk kan inschrijven.

Interessant leesvoer over thuis studeren!