Coaching opleiding

Zit het in je bloed om anderen te helpen? Een coaching opleiding leidt je binnen in de wereld van coaching. Er is een erg breed aanbod aan cursussen waarbij je als coach de begeleiding van anderen op je neemt. Wil je een life coach opleiding volgen, of wil je liever aan loopbaan coaching doen? Bekijk hier alle mogelijke opleidingen bij online aanbieders.

Wat is coaching?

Coaching is een type begeleiding tussen verschillende personen, waarbij de coach zich bezighoudt met een positieve verandering. De coach werkt hierbij inspirerend. Het coachen gaat uit van het één op één principe, waarbij 1 coach 1 persoon begeleidt. De coach ondersteunt het leerproces dat een positieve verandering teweeg brengt.

Coaching is dus een manier waarbij je iemand vooruit helpt door gebruik te maken van positieve psychologie. Je werkt in eerste instantie met mensen en ieder persoon vereist een verschillende, oplossingsgerichte aanpak! Je biedt een waardevolle samenwerking aan waarbij jij gesprekken in een positieve richting duwt.

Opleidingsmogelijkheden in coaching

Het begrip coaching is erg ruim. Het omvat iedere interactie tussen personen waarbij de één de ander helpt met ervaring en advies. Dit proces kan op verschillende vlakken plaatsvinden. Zo kun je budgetcoach worden, maar ook dating coach!

De meest voorkomende coaches zijn deze:

Life coach opleiding

Als life coach sta je anderen bij tijdens moeilijke periodes in hun leven. Deze periodes kunnen erg verschillend zijn van aard. Je zal dan ook in contact komen met personen die heel uiteenlopende problemen ervaren en die zich in verschillende fasen in hun leven bevinden.

De life coach opleiding leer je de verschillende aspecten en technieken die je nodig hebt om mensen goed en efficiënt te begeleiden. Jouw rol omvat de begeleiding van mensen met een verslaving, stress, relationele problemen, financiële problemen, etc, …. Als life coach heb jij de kans om het leven van personen die doorheen een moeilijke periode gaan, te veranderen.

Personal coach opleiding

Als personal coach richt jij je vooral op de gezondheid en fitheid van je klanten. Je zet hen aan tot een gezonde levensstijl en stelt een persoonlijk gezondheidsplan voor hen op. Deze coaching gaat van voedingspatronen via trainingsschema’s naar de psychologische begeleiding die je klanten nodig hebben tijdens deze periode in hun leven.

Wil jij mensen helpen om weer gezond te gaan eten en een gezond beweegritme aan te nemen als personal trainer? Jij stelt de training op en zorgt voor een psychologische begeleiding terwijl je klanten aan een betere gezondheid werken. Dan is de opleiding tot personal coach de geschikt cursus voor jou!

Mental coach opleiding

De opleiding mental coach houdt zich voor het grootste deel bezig met de mentale begeleiding van klanten. Je begeleidt je klanten tijdens het nemen van belangrijke beslissingen in hun leven. Dankzij deze begeleiding help je hen dan ook om hun doelen te bereiken en balans te vinden in hun leven.

Je leert hoe mensen beter kunnen omgaan met stress, maar je krijgt ook een beter inzicht in gesprekstechnieken en positieve psychologie. Door in te spelen op menselijk gedrag kun je een positieve invloed uitoefenen op het gedrag van anderen. Je leidt hen als het ware naar wat ze echt willen en stimuleert hen om hun dromen na te jagen.

Opleiding kinder coach

Tijdens de kindercoach opleiding leer jij hoe je kinderen kunt begeleiden tijdens hun ontwikkeling. Je biedt zowel de ouders als de kinderen ondersteuning bij opvoedkundige problemen of gedragsproblemen.

In deze opleiding leer je welke houding jij moet aannemen om door te dringen en met welke methodes je kinderen kunt aanzetten tot een positieve gedragsverandering.

Andere coaching opleidingen

Zoals we eerder al zeiden, bestaan er tientallen manieren waarop je andere kunt helpen door coaching. Dat zien we dan ook duidelijk terug in de verschillende beschikbare opleidingen tot coach.

Naast de meest voorkomende, bovenstaande coaching opleidingen, kan je dus ook voor deze mogelijkheden kiezen:

 • angstcoach of anxiety coach
 • bedrijfscoach
 • budgetcoach
 • business succes coach
 • dating coach
 • relatiecoach
 • honden coach
 • gezondheidscoach
 • gezins – of familiecoach
 • gelukscoach
 • immo coach
 • jobcoach
 • mindfulness coach
 • online coach opleiding
 • sportcoach
 • teamcoach

Wat mag je verwachten van de coaching opleiding?

Tijdens de coachopleiding leer je een heel breed spectrum aan skills en vaardigheden. Die lessen en modules verschillen dan ook nog eens afhankelijk van de opleiding die je kiest. Wat voor alle coaching opleidingen overeen komt, zijn deze aspecten:

 • Basis psychologie en gedrag
 • Diepgaande psychologie over probleemgedrag en verslavingen
 • Professionele gesprekstechnieken, communicatie en het voeren van gesprekken
 • Hoe je gedrag kunt ombuigen
 • Positieve psychologie
 • Positieve veranderingen in gedrag
 • Omgaan met stress
 • Stress ombuigen naar positieve energie
 • Assertiviteitstraining

Afhankelijk van de opleiding die je kiest, gaat het psychologische aspect van de opleiding eventueel wat dieper in op de desbetreffende problematiek of doelgroep. Ook andere lessen en modules vullen het thema verder in.

Carrière mogelijkheden na de coaching opleiding

Na een opleiding coaching kun jij als coach aan de slag in de sector waarvoor je een opleiding volgde. Naast een persoonlijke kun je er ook voor kiezen om als online coach aan de slag te gaan en mensen via video chat te begeleiden.

Een job als coach blijft ten alle tijden beschikbaar, ook in tijden van social distancing. Veel mensen ervaren een lockdown of social distancing periode als zwaar. Ze hebben dan behoefte aan extra psychologische begeleiding en coaching. Je doet er dus goed aan om je coaching zaak zowel online als offline beschikbaar te maken.

Deze carrières kan je nastreven na een opleiding tot coach:

 • zelfstandig coach in hoofdberoep of bijberoep
 • medewerker in een coaching praktijk
 • online coach
 • medewerker in een ziekenhuis, opvangcentrum, sportzaak of fitnesszaak
 • coach binnen ondernemingen of organisaties

Studieduur – coaching opleidingen

De verschillende opleidingen hebben een verschillende studieduur.

Zo duurt een complete opleiding tot mental coach al gauw 9 maanden tot een jaar. Een basis opleiding tot coach duurt zo’n 3 tot 6 maanden. Je selecteert best eerst de opleiding die het best bij je past om de exacte studieduur te achterhalen.

Bij het volgen van een online opleiding, kies jij zelf grotendeels het tempo waaraan je wil leren. Werk jij slechts één module per maand af, dan kan dat. Wil je graag sneller gaan en werk je meerdere modules per dag af, dan ben je sneller klaar met je cursus.

Online coaching opleiding volgen

De opleidingen tot coach zijn veelal beschikbaar in afstandsonderwijs. Je kunt de opleiding dan van thuis uit studeren. Nadat je het lesgeld betaald hebt bij de organiserende school, krijg je bijna meteen toegang tot de online leeromgeving. Je kunt de verschillende modules één voor één afronden.

De meeste online scholen geven je 2 tot 3 jaar toegang tot de digitale leeromgeving. Tijdens die periode heb je toegang tot alle lessen. Vaak krijg je ook een persoonlijke studiebegeleider toegewezen die je kan ondersteunen. Die professionele docent kan je contacteren met je vragen en om je oefeningen in te dienen.

Een diploma of attest ontvangen?

Wil je graag aan het einde van je opleiding een diploma ontvangen? Dan neem je deel aan het examen. Ben je geslaagd, dan ontvang jij het certificaat dat je succesvol je opleiding hebt afgerond.

Interessant leesvoer over thuis studeren!