Beste vaardigheden om op je cv te zetten

Wist je dat recruiters gemiddeld minder dan 10 seconden naar je cv kijken? Je hebt maar weinig tijd om op te vallen!
 
Wil je een nieuwe uitdaging aangaan, maar twijfel je nog of je voldoende vaardigheden hebt om jezelf in de markt te promoten? In vacatures zijn we steeds vaker de nood aan werknemers die ook duizendpoot zijn. Je moet niet alleen je eigen job kunnen uitvoeren, maar ook de functie van 3 anderen. Ook recruiters weten dat dat onmogelijk is, maar toch kan je als sollicitant jezelf meer kans bieden op een kennismakingsgesprek. Dat doe je door jezelf de juiste skills aan te leren én door deze vaardigheden op je cv te vermelden.
De vaardigheden op je cv kunnen je sollicitatie succesvol maken of net kraken.
Je vaardigheden, skills of competenties vormen een solide basis voor je cv. Ze omschrijven wat je juist kan en hoe jouw persoonlijkheid past binnen het profiel van de vacature.
Werkgevers zijn voor iedere vacature op zoek naar een bepaald persoon met de juiste competenties en persoonlijkheid. Die kan jij duidelijk maken door de juiste dingen in je cv te vermelden.
Ze zijn uitermate belangrijk en er zijn enkele zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je deze invult voor een sollicitatie.

Hard skills vs soft skills

Je hebt de termen vast al vaker gehoord: hard skills en soft skills. Beide termen vallen onder de grotere term “vaardigheden”, maar deze competenties zijn toch erg verschillend.

Enkele voorbeelden van hard skills

Hard skills zijn vaardigheden die je hard kan maken, om het zo te zeggen. Het zijn duidelijk omlijnde vaardigheden die je kunt bewijzen. In de meeste gevallen heb je een opleiding gevolgd om deze te leren.
  • kennis van bepaalde software
  • design kennis
  • talenkennis
  • kennis van programmeertalen

Enkele voorbeelden van soft skills

Soft skills zijn meer gericht op je persoonlijkheid en sociale vaardigheden. Je hebt er in de meeste gevallen niet voor gestudeerd, maar ze kenmerken jou en de manier waarop je omgaat met anderen.
  • communicatief vaardig
  • teamplayer
  • leiderschap
  • flexibiliteit
  • creatief

Waarom heb je zowel hard als soft skills nodig?

Werkgevers zijn niet alleen maar op zoek naar iemand die goed Frans kan spreken. Ze willen ook iemand die goed kan communiceren met collega’s en graag contact opneemt met klanten.
Door een goede mix van soft en hard skills op je cv te vermelden, toon je jezelf als veelzijdig en interessant kandidaat.

5 Meest gevraagde hard skills

Zoals je al kan vermoeden, zit niet iedereen te wachten op mensen met een fantastische kennis van het menselijk lichaam, tenzij je solliciteert als arts of verpleegkundige. De meeste gevraagde hard skills zijn natuurlijk afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert.
Toch zien we bepaalde hard skills vaker terugkomen dan andere. Sommige hard skills zijn voor iedere functie nuttig, terwijl anderen dan weer specifiek zijn binnen bepaalde sectoren.
Zo is een goede talenkennis in iedere sector interessant, terwijl bepaalde computervaardigheden eerder passen bij een digitale job.

Talenkennis

Een ruime talenkennis misstaat nooit op je cv, ongeacht de functie waarvoor je solliciteert.
Er zijn enkele talen waarmee je altijd goed zit, maar er zijn er ook enkele waarmee je jezelf onderscheid van de andere sollicitanten.
Engels, Frans, Duits en Spaans zijn basistalen waarmee je laat zien dat je zeker niet achterblijft.
Arabisch, Chinees of Portugees zijn dan weer talen waarmee je jezelf bij een internationaal bedrijf  onderscheid van de rest.
Kies jij voor één van de ‘beste talen om te leren‘, of eerder voor één van de ‘meest gesproken talen ter wereld‘?
Heb je enkele talen die je wil vermelden? Lees hier hoe je jouw talenkennis naar voor schuift op je cv.

Computervaardigheden

Er bestaan maar weinig jobs waarvoor je nooit een computer nodig hebt. Geef op je cv dus zeker aan dat je ervaring hebt met basis computerprogramma’s, zoals Word en Excel. Met een goede kennis van deze software is de kans groot dat je ook andere taken op een computer kan uitvoeren of aanleren.
Door aan te geven dat je deze kennis alvast in huis hebt, toon je meteen dat je eventueel ook de software waarmee je opdrachtgever werkt, kan gebruiken.
Hard skills: computer vaardigheden

Kennis van programmeertalen

Programmeertalen zijn zeker niet voor iedere job belangrijk, maar ze worden in de toekomst wél onmisbaar.
Je zal dan ook steeds meer vacatures zien waarbij een werkgever op zoek gaat naar iemand met kennis van één of meerdere programmeertalen.
Wil je later misschien een job uitoefenen waarbij programmeren belangrijk is of wil je ooit op zelfstandige basis, als freelancer, aan de slag gaan in de computerwereld? Dan zijn er heel wat programmeertalen die interessant kunnen zijn.

Video skills

De nadruk ligt steeds vaker op video. Waar we vroeger de aandacht probeerden te trekken met een geschreven advertentie, spelen steeds meer bedrijven in op de video revolutie. Denk maar aa bedrijven en bekende personen die zichzelf steeds meer etaleren in Instagram video, Facebook Reels en invloed uitoefenen via TikTok.
Heb jij interesse in en kennis van videografie en video montage? Dan kan je jezelf hier in veel gevallen mee onderscheiden van andere werkzoekenden.

Marketing skills

Zelfs wanneer je niet op zoek bent naar een marketing job, kan marketing kennis je toch vooruit helpen binnen heel wat bedrijven. De meeste werkgevers willen heel graag aan marketing doen, maar hebben veelal niet de juiste personen in huis om dit te realiseren.
Solliciteer jij voor een kantoorjob, maar heb je aantoonbare kennis van moderne marketing technieken? Dan zal een werkgever sneller geneigd zijn om je uit te nodige voor een kennismakingsgesprek.
Denk hier vooral aan een brede kennis van social media marketing of aanleg voor copywriting. Zelfs een basis SEO kennis kan een overtuigende skill zijn waarmee je de digitale aanwezigheid van jouw werkgever een extra impuls kan geven.

6 Meeste gevraagde soft skills

Soft skills of persoonlijke vaardigheden zijn misschien nog belangrijker dan je effectieve hard skills.
Wanneer je doorheen openstaande vacatures bladert, zal je al gauw merken dat de meeste job omschrijvingen quasi dezelfde soft skills vermelden. Dit zijn de meest gevraagde soft skills in vacatures.

Communicatieve vaardigheden

Iedere werkgever zoek naar mensen die goed en duidelijk kunnen communiceren. Je staat zelden of nooit alleen op de werkvloer en werkgevers willen graag dat het bedrijf als een geöliede machine functioneert, waarbij je rapporteert aan een overste of waar je je baas op de hoogte houdt van je vooruitgang.
Door te vermelden dat jij goede communicatieve vaardigheden hebt, heb je alvast een stapje voorsprong op vele andere sollicitanten.

Team player

Juist omdat je voor de meeste jobs niet alleen op de werkvloer staat, is ook deze competentie vitaal. Je zal in een team werken en het is van essentieel belang dat jij goed functioneert binnen dat team.
Team players worden bovendien goed ontvangen binnen de meeste teams. Je zal je sneller thuis voelen wanneer je vanaf de eerste dag je best doet om een leuk plaatsje binnen de groep te veroveren. Bovendien worden je werkdagen ook aangenamer wanneer je met iedereen goed overeen komt.
Soft skills: team player

Zelfstandig kunnen werken

Ook al werk je in een team, toch wordt er van iedere werknemer verwacht dat die zelfstandig de vereiste job kan uitoefenen. Je moet op jezelf kunnen werken, zonder dat je continu in tandem staat met een collega.

Probleemoplossend vermogen

De meeste jobs lopen niet iedere dag van een leien dakje. Problemen doen zich voor en als jij kan aangeven dat je niet terug deinst om problemen op te lossen, geef je meteen een positief signaal naar je toekomstige werkgever.
Bedrijfsleiders bouwen op werknemers die een probleem niet uit de weg gaan, maar de handen uit de mouwen steken en hun creatief vermogen in werking stellen om het probleem meteen op te lossen.

Creativiteit

Creatieve mensen zijn veelzijdig inzetbaar. Het staat dus zeker goed op je cv om aan te geven dat jij creatief bent.
Afhankelijk van de functie waar je op aast, kan creativiteit net meer of minder belangrijk zijn. Voor sommige functies is die creativiteit een must, terwijl het voor andere jobs eerder een handige extra is.

Leergierig

“Leergierig”. Het is zo’n woordje dat je makkelijk in je inleiding kunt verwerken en dat een positieve indruk achterlaat bij de recruiter of werkgever die je probeert te verleiden.
Werknemers die leergierig zijn, willen graag nieuwe dingen leren of ontdekken hoe een bepaald proces exact in elkaar zit. Bedrijfsleiders zijn naarstig op zoek naar werknemers die voldoende leergierig zijn om nieuwe handelingen, processen of software te ontdekken en verkennen.

Enkele tips om je vaardigheden aantrekkelijk te presenteren

Ook al heb je de juiste skills, het blijft een kunst om deze over te brengen via een document, cv of motivatiebrief. Daarom geven we je graag enkele tips om je op weg te helpen bij de presentatie van je competenties.

Vermeld skills die nodig zijn voor de job

Vermeld vooral de skills die je nodig hebt voor de specifieke functie waarvoor je solliciteert.
Wanneer je solliciteert voor een marketing positie hoef je niet te vertellen dat je goed bent in anatomie, ook al ben je dat misschien wel.
Logisch? Inderdaad!
Stel jezelf altijd in de plaats van de recruiter en voorzie enkel de data die belangrijk is voor degenen die je hopelijk zal uitnodigen voor een interview.

Lees de vacature goed door

Lees de vacature goed en speel in op de noden van de werkgever.
De vacature vermeldt altijd de hard skills die de werkgever zoekt in een sollicitant.
Meestal vind je ook de gewenste soft skills terug en daar kan je dan mooi op inspelen in jouw cv.
Zoekt de werkgever een teamlead? Vermeld dan zeker dat je leidinggevende capaciteiten hebt en dat je houdt van open communicatie. Solliciteer je voor een functie binnen een groter team? Leg dan de nadruk op het feit dat jij een echte team player bent.

Sprinkle soft skills doorheen je cv

In het beste geval laat je zo veel mogelijk soft skills doorheen de verschillende onderdelen van je cv doorschemeren. Zo kan je in je inleiding al kort vermelden dat je een echte team player bent of dat je er helemaal voor gaat wanneer je eenmaal je tanden in een project hebt gezet.
Deze persoonlijke competenties passen minder goed in een bullet list omdat ze al snel stoeferig klinken. Het zijn dan ook niet de ideale woorden om in een opsomming te gebruiken.

Voorzie een apart vak voor je hard skills

Je hard skills mogen opvallen, zeker wanneer iemand snel doorheen je CV leest.
Zorg er voor dat je een apart kopje voorziet met de titel ‘Vaardigheden’ of ‘Skills’.
Zo kan een recruiter snel vinden wat die zoekt.
Voorzie ook werkervaringen en opleidingen die je skills ondersteunen. Als je bijvoorbeeld zegt dat je goed bent in het schrijven van commerciële mails, dan kan je dat ondersteunen door aan te geven dat je een stage hebt gelopen bij een webshop waar je deze taak deel van je job uitmaakte.

Zet top skills bovenaan

Recruiters nemen niet bijzonder veel tijd om je CV te doorgronden.
Kies daarom slim welke vaardigheden de lezer als eerste te zien krijgt. Zet de meest toepasselijke en belangrijke vaardigheid bovenaan. Zo ben je zeker dat je belangrijkste troef voor de job zeker gelezen wordt.

Overdrijf niet!

We hebben allemaal meer dan één vaardigheid en dat mag je gerust rond bazuinen. Maar, het loont ook om niet te overdrijven. Zo hoef je heel wat vaardigheden niet te vermelden.
Kies 4 tot 10 vaardigheden die goed passen bij de job waarvoor je solliciteert. Laat de overige kennis voorlopig achterwege?

Besteed voldoende aandacht aan de vaardigheden op je cv

De vaardigheden op je cv zijn erg belangrijk en je doet er goed aan om deze af te stemmen op de functie waarvoor je solliciteert. Daarom is het een goed idee om je cv aan te passen voor iedere job waarvoor je in aanmerking wil komen.

Wil je deze opleiding volgen om je eigen zaak te starten?

Wil je deze opleiding volgen om in het ondernemerschap te stappen? Heb je plannen om zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep te worden?
 
Dan bekijk je best ook even het cursusaanbod met opleidingen die je wegwijs maken in het Vlaamse ondernemer landschap.